De bouwsector is een belangrijke trekker van de huidige economische groei, maar het is de vraag of dat nog lang zo zal blijven.
Buildsight durft daar bij de presentatie van haar laatste nieuwbouwprognoses aan te twijfelen. Het marktonderzoeksbureau uit ‘s-Hertogenbosch ziet de nieuwbouwproductie de komende jaren nog wel groeien, maar veel minder snel dan in 2015 en 2016. “Vooral in de woningbouw lopen we aan tegen de grenzen van de groei,” stelt Buildsight-directeur Michel van Eekert. In de bouw loopt het personeelstekort op en stijgen de prijzen en levertijden van leveranciers en onderaannemers. Bovendien dreigt er een tekort aan woningbouwlocaties te ontstaan. Ondanks de krimpende vergunningverlening in het eerste half jaar van 2016, blijft dit jaar de eerder verwachte dip in de woningbouw uit omdat er op dit moment sneller wordt gebouwd. Daarmee blijft de bouw nog altijd achter bij de woningbehoefte, maar de door Buildsight verwachte, gematigde groei van de komende jaren is het maximaal haalbare gezien de belemmeringen die worden ondervonden.
Utiliteitsbouw
Bovendien blijkt uit de Buildsight-prognoses dat de utiliteitsbouw vanaf dit jaar eindelijk weer aantrekt. De commerciële ontwikkeling van met name nieuwe distributiecentra is terug van weg geweest. Ontwikkelaars van dit soort panden durven vaak huurgarantie af te geven bij de verkoop aan beleggers: Als het pand niet binnen een of twee jaar is verhuurd, dan neemt de ontwikkelaar de huur op zich. De groei in de utiliteitsbouw beperkt zich grotendeels tot hallen en loodsen zoals distributiecentra, nieuwe bedrijfsruimte voor de industrie en nieuwe opslagruimte voor de bouwsector. “Deze groei is uitbundig te noemen, maar is dus niet zonder risico”, volgens van Eekert. Voor de bouw van kantoren, stallen en ziekenhuizen blijft de groei helaas uit. De bouw van scholen krijgt op korte termijn wel weer een zetje in de goede richting.
Lees ook: Noodplan woningbouw noodzakelijk