Ga naar hoofdinhoud

Hoe je een hellend dak BENG-proof maakt

Een hellend dak BENG-proof maken doe je door de juiste keuze te maken in isolatiewaarde en aansluitdetails. Dit blijkt uit de recent gehouden webinar ‘Een BENG-proof hellend dak’ van Eisma Bouwmedia i.s.m. Kingspan.

Belangrijke aandachtspunten voor het hellende dak zijn het kiezen voor hogere isolatiewaardes dan de minimale eisen in het Bouwbesluit en er voor zorgen dat de aansluitdetails voldoende luchtdicht zijn.

Hogere isolatiewaardes dan eisen Bouwbesluit

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe woningen in Nederland bijna energieneutrale gebouwen (BENG) zijn. Dat brengt hogere energie-eisen met zich mee voor de bouwschil. Ook voor het hellend dak moet de isolatiewaarde goed worden gekozen en is aandacht nodig voor aansluitdetails en dakdoorbrekingen. Het is aan de markt om hier adequaat op in te spelen. Onder meer door Rc-waardes te kiezen die hoger liggen dan de huidige Bouwbesluit-eisen. Veel deelnemers aan het door Kingspan Unidek op 14 november georganiseerde webinar ‘Een BENG-proof hellend dak’ zijn dat absoluut van plan. Uit een poll bleek dat 39% ervoor kiest om alle waardes hoger uit te laten komen dan die in het Bouwbesluit.

De drie BENG-indicatoren

De energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen in Nederland wordt vastgelegd aan de hand van drie BENG-indicatoren: de maximale energiebehoefte (kWh/m2), het maximale energiegebruik (kWh/m2) en een minimaal percentage duurzame energie. “De verdeling per onderdeel lijkt 25/25/50 te gaan worden, maar er wordt nog aan gerekend”, zegt Gerrit Jan Kuiper, product developer bij Kingspan Unidek. “Met BENG is er veel aandacht voor het beperken van energieverliezen. Dan heb je dus een goede schil nodig. Een slechte schil kun je niet meer compenseren met andere maatregelen. Belangrijk zijn dan de isolatiewaarden van glas en gesloten delen, de oriëntatie van het gebouw, koudebruggen en luchtdichtheid.”

Dakdikte beperkt houden

Om een hellend dak BENG-proof te maken, is een Rc-waarde van 8-10 nodig. Kuiper vervolgt: “Simpelweg betekent dat, dat het dak dan iets dikker wordt. Kingspan Unidek gebruikt geen doorlopende houten regels meer, maar ingelijmde verstijvers. Samen met ons isolatiemateriaal kun je de dikte dan relatief beperkt houden. Ook leveren we dakplaten met een verjongd overstek, zowel voor de gootkant als de kopgevels. Een groot gootoverstek werkt gunstig om de hoge zomerzon te weren, terwijl de lage winterzon juist binnenkomt. Bovendien zijn onze dakelementen geschikt om er zonnepanelen op te monteren.”

Nieuwe bepalingsmethode daglichttoetreding

Gesloten geveldelen zorgen voor de beste isolatiewaardes. “Maar comfort en gezondheid zijn minstens zo belangrijk bij een woning”, zegt Marcel Vreeken, manager public affairs bij Velux. “Kijk bij dakramen niet alleen naar energieverlies, maar naar energiebalans. Door ramen komt zonnewarmte binnen en beperk je elektriciteitsverbruik dankzij daglicht.” Er komt een nieuwe Europese bepalingsmethode voor daglichttoetreding; de prEN17037. “Nu is het een simpel rekensommetje van glas en vloeroppervlak. Straks gaat dat met simulatiesoftware. Daarin wordt naast de spreiding van daglicht, uitzicht, zontoetreding en verblinding meegenomen. De kwaliteit van daglichtbeleving neemt daardoor enorm toe. Dat gaat parallel lopen met BENG en ontmoet elkaar naar verwachting ergens in 2020. Dan gaan de inbouwdiepte, maar vooral de luchtdichte aansluitdetails een rol spelen.”

Veranderend dakenlandschap

Slim bouwen-deskundige, prof. dr. ir. Jos Lichtenberg, beschouwt het dak als een van de meest gemakkelijke plekken in een woning om de gewenste isolatiewaarden te realiseren. Hij ziet dan ook een veranderend dakenlandschap, door de toename van allerlei installatie-componenten, zoals zonnecollectoren, zonneboilers en luchtwarmtepompen. “Met dergelijke duurzame maatregelen kunnen zonder al te veel extra kosten energieprestaties worden gehaald. Wel moeten we waken voor dakvervuiling. We willen niet terug naar de tijd van de antennes op het dak. Daar zit dan ook een ontwerpuitdaging.”

Kijk hier de webinar ‘Een BENG-proof hellend dak’ gratis terug.

Lees voor meer informatie over de BENG-eisen het artikel ‘Nieuwe BENG-eisen vragen om integraal ontwerp’.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.