Er is een nieuwe versie beschikbaar van de Integrale Toegankelijkheid standaard (ITstandaard) voor de gebouwde omgeving en het openbaar vervoer. De ITstandaard is een belangrijk hulpmiddel bij beoordelen en optimaliseren van fysieke toegankelijkheid die steeds meer aandacht krijgt, onder meer door de implementatie van het vernieuwde VN verdrag voor de rechten van de mens.
Er is ruim twee jaar gewerkt aan de nieuwe versie door de ingenieurs van PBT Consult. Met bondige beschrijvingen en duidelijke tekeningen is de ITstandaard 2018 leesbaarder en praktisch beter toepasbaar gemaakt bij nieuwbouw én bestaande bouw. De indeling is vereenvoudigd en sluit volledig aan op internationale ontwikkelingen zoals de NEN-ISO 21542. De ITstandaard 2018 voegt 50 jaar Nederlandse ervaringsdeskundigheid samen met actuele internationale ontwikkelingen op het gebied van fysieke toegankelijkheid. De nieuwe versie kan worden geraadpleegd via de website van PBT Consult.
Toegankelijk wordt de norm
Toegankelijkheid wordt de norm en ontoegankelijkheid de uitzondering, nu het aangepaste VN verdrag voor de rechten van de mens is ingevoerd in Nederland. Dit heeft gevolgen voor de nieuwe Omgevingswet en de uitvoeringspraktijk voor particuliere gebouweigenaren, overheden en ondernemers. Ook mensen met een beperking moeten nu net als iedereen gebruik kunnen maken van gebouwen, de omgeving, openbaar vervoer en producten, zoals bijvoorbeeld betaalautomaten en inrichtingselementen.
Duidelijke richtlijnen
Vanuit de bouwwereld en overheden bestaat behoefte aan duidelijkheid in het bouwproces over wat de eisen voor toegankelijkheid zijn bij nieuwbouw en bij bestaande objecten. De Integrale Toegankelijkheid standaard 2018 sluit aan op deze ontwikkelingen en geeft duidelijke richtlijnen voor ontwikkelaars, architecten en bouwers. De ITstandaard 2018 vervangt de vorige versie (ITs) uit 2012.