Ga naar hoofdinhoud

Kiwa: Energie opslaan in duurzaam gas is de toekomst

Nu fossiele brandstoffen opraken, verleggen we onze focus naar duurzame, hernieuwbare alternatieven. Met name in de gebouwde omgeving kan enorm veel winst worden geboekt op het gebied van duurzaamheid. Kiwa Technology heeft zijn visie hierop uiteen gezet in de infographic ‘Duurzaamheid in de gebouwde omgeving in Nederland’. Kiwa komt tot de conclusie dat energie opslaan in duurzaam gas de toekomst is.

Energiegebruik in bebouwde omgeving

Bijna een derde van het totale Nederlandse energiegebruik komt voor rekening van de gebouwde omgeving. Het kost jaarlijks ongeveer 13 miljard euro om huizen en kantoren te verwarmen of te koelen en om computers, tv’s en wasmachines te laten draaien. Het verduurzamen van de energievoorziening in de gebouwde omgeving levert een flinke bijdrage aan het behalen van internationale klimaatdoelen. Zo moet de broeikasuitstoot in 2050 van huizen en kantoren om 80-95% gereduceerd zijn.

Terugdringen CO2-uitstoot met duurzaam gas

In de infographic ‘Duurzaamheid in de gebouwde omgeving in Nederland’ is in beeld gebracht voor welke uitdagingen we staan als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot en welke oplossingen daarbij denkbaar zijn. Kiwa voorspelt dat duurzaam gas een belangrijke plek zal innemen in de energievoorziening van de toekomst. Het overschot aan zonne- en windenergie van bedrijven en particulieren opslaan in waterstof is volgens Kiwa dé sleutel op weg naar een duurzame en flexibele energie-infrastructuur.

Seizoensopslag

De meeste duurzame energie wordt opgewekt middels zonne-energie in de zomer. En dat is nou net de periode waar we de energie het minst nodig hebben. Er ontstaat dus een overschot, met overbelasting van het elektriciteitsnetwerk als gevolg. Gezien de plannen van de overheid om de gaskraan volledig dicht te draaien en de opkomst van de warmtepomp, zal de vraag naar elektriciteit in de winterperiode alleen maar toenemen. Seizoensopslag is de oplossing om energietekorten en -overschotten op te vangen en het elektriciteitsnetwerk te ontzien.

Geen batterijen maar waterstof

De opslag van energie met batterijen is volgens Kiwa problematisch vanwege de ontlaattijd. Batterijen verliezen te veel energie met de tijd, waardoor deze vorm van opslag financieel gezien niet interessant is. Energieopslag in waterstof kent dit probleem niet. Bij deze vorm wordt middels elektrolyse water omgezet in zuurstof en waterstof. De ontlaattijd van deze opslagvorm is veel gunstiger dan die van batterijen. De infographic laat zien de opslag van 2000 kWh maar liefst € 40.000,- per jaar bedraagt, terwijl dit bedrag met waterstof slechts € 400,- is. Ook qua ruimte is waterstof gunstiger: voor diezelfde 2000 kWh kan een tank van een m3 gas al voldoende zijn, terwijl voor batterijen drie zeecontainers nodig zijn.

In de kinderschoenen

De techniek staat op dit moment nog in de kinderschoenen en zal nog verder ontwikkeld moeten worden voordat het in de praktijk kan worden toegepast. Kiwa onderzoekt op dit moment wat de mogelijkheden zijn door middel van demonstratieprojecten.

 

Duurzaamheid in de gebouwde omgeving in Nederland
Duurzaamheid in de gebouwde omgeving in Nederland, een infographic van Kiwa Technology

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.