De eerste conceptdeur van gerecycled hout gecoat met een plant-based verf is gepresenteerd door Weekamp deuren. Door hout te recyclen en fossiele verfbestanddelen te vervangen door plantaardige bestanddelen wordt de verf- en bouwindustrie steeds duurzamer. De eerste circulaire buitendeur is ontwikkeld via een samenwerking tussen DSM, PPG Wood Finishes en Weekamp Deuren.
Circulariteit en duurzaamheid
Circulariteit en duurzaamheid zijn maatschappelijk steeds belangrijkere thema’s. Ook binnen de bouwwereld zijn het thema’s die via verschillende initiatieven geconcretiseerd worden. Bij het slopen van panden komen veel verschillende materiaalstromen vrij. Momenteel gaan deze materialen naar sorteerbedrijven die puin, glas, metaal, steen/beton én hout van elkaar scheiden. Ongeacht of ze aan het einde van hun levenscyclus zitten of hergebruikt zouden kunnen worden.
Hergebruik hout
Weekamp Deuren is met ingang van 2017 veel hout van deuren en ramen uit renovatiewerken en slooppanden gaan hergebruiken. Kwalitatieve stukken hout worden gelamineerd/gevingerlast tot een herbruikbare grondstof voor nieuwe deuren. Op die manier kunnen waardevolle grondstoffen opnieuw worden gebruikt.
Duurzame productieprocessen
Naast het streven om met 100% ‘groen hout’ te werken, wil Weekamp Deuren ook haar overige productieprocessen zo duurzaam mogelijk inrichten. Een belangrijk component hierin is de coating cq verf van de deuren. Door de samenwerking met DSM en PPG maakt Weekamp Deuren hierin een volgende stap in het verduurzamen van haar producten.
Plant-based verf
Om de deuren te beschermen wordt momenteel gebruik gemaakt van watergedragen verf. Deze watergedragen verfproducten zijn ten opzichte van de voorheen gebruikte oplosmiddel houdende producten een stap in de goede richting. Maar de industrie staat niet stil en blijft zoeken naar een goede vervolgstap ten aanzien van duurzaamheid. Op dit moment wordt er door DSM en PPG Wood Finishes samen met Weekamp Deuren gewerkt aan een acrylaatverf gebaseerd op een zogenaamd “Plant-based Technology Platform”.
Zaden en planten als bindmiddel
DSM heeft met Decovery een bindmiddel ontwikkeld dat gemaakt wordt van hernieuwbare bronnen zoals zaden en planten. Het bindmiddel vormt de basis voor de coating van de deur. De natuurlijke materialen van Decovery vervangen een groot deel van de fossiele ingrediënten die traditioneel het bindmiddel vormen van verf; zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en prestaties.
De eerste circulaire buitendeur van Weekamp Deuren van gerecycled hout met de plant-based verf heeft inmiddels het levenslicht gezien.
Deze ontwikkeling vind ik een goede stap in de juiste richting, ondanks de kop van dit artikel niet geheel passend is. Uiteraard ben je hiermee er nog niet. Verduurzaming van bouwproducten gaat gefaseerd ik verwacht dat een vervolg – zoals terugnamen – niet lang op zich laten wachten.
Hopen dat veel producenten hier een goed voorbeeld aan nemen.
Ik ben benieuwd naar de EPD of ander keurmerk dat objectief vastlegt hoeveel milieulast de lijn in de deur en chemie in de verf veroorzaakt. Leg ze eens naast een natureplus of ander echt duurzaamheids keurmerk.
Fraaie deur! Maar circulair? Milieuvriendelijk qua materiaalkeuzes, dat zeker! Maar wat gebeurt er over 3, 5, 10 of 15 jaar met deze deur. Wie is dan verantwoordelijk voor het sluiten van de cirkel? Als de firma Weekamp eigenaar blijft van de deur en het keer op keer terug in de keten zet, dan dan zou het de term circulair eer aan doen, maar tot die tijd is het in mijn ogen niet meer en niet minder dan een fraaie milieuvriendelijk deur…