Jaarlijks gaan er 15 tot 25 miljoen betonpannen aangeboden worden voor recycling. Dit hebben de 23 grootste dakdekkersbedrijven van hellende daken, aangesloten bij Stichting Dakmeester, afgesproken in het Convenant Recycling Betondakpannen. De stichting heeft dit samen met BRBS Recycling, branchevereniging breken en sorteren, vastgelegd.
Gespecialiseerde bedrijven
Het materiaal wordt aangeboden aan gespecialiseerde recyclebedrijven, aangesloten bij BRBS Recycling. Deze verplichten zich tot het opwerken van de dakpannen tot een hoogwaardige grondstof voor de productie van nieuw beton.
De Dakmeesters staan aan het begin van deze keten. Zij zijn in staat om de dakpannen apart te houden en de logistiek te regelen naar de specialistische recyclebedrijven die een recycle garantie afgeven. Recycling van de oude betondakpannen wordt een vast onderdeel van de reeds 15 jaar bestaande Daksysteemgarantie. Het onderdeel recycling wordt daarmee vastgelegd in het zogenaamde Dakdossier.
Circulaire economie
Het convenant is een uitstekend voorbeeld van hoe marktpartijen werken aan de circulaire economie en in dit geval met een volledig gesloten cirkel. Tot nu werden oude betondakpannen vooral gebruikt als basis voor bijvoorbeeld wegfundering. Als nieuwe grondstof levert dit weliswaar een bijdrage aan hergebruik, maar het is niet circulair.
Monier, de grootste producent van betondakpannen in Nederland, ondersteunt dit initiatief met de gelijktijdige ondertekening van de intentieverklaring om een deel gerecycled materiaal toe te voegen aan de productie van nieuwe betondakpannen.
volgend jaar willen we ons dak gaan renoveren en de huidige betonpannen vervangen door monier OVH pannen.
Tot mijn verbazing lijkt het erop dat onze dakpannen die zijn overgespoten niet meer bruikbaar voor recycling. ik begrijp alleen niet waarom… ik kan begrijpen dat hergebruik lastig is maar als kapotte pannen kunnen worden gerecycled waarom dan geen geverfde pannen?
misschien dat iemand me dat kan uitleggen of me wel het aanbod van recycling kan doen …
Eigenlijk bizar dat de pannenbranche hier niet eerder in is gesprongen. Als er toch een product in de bouwsector dat zich uitstekend leent voor hergebruik (niet als materiaal, maar zelfs als product!) dan is het wel de dakpan. Het is een modulair product, eenvoudig te demonteren (voor zover het al bevestigd is…) en overstijgt doorgaans met gemak de levensduur van een gebouw. En toch belandt dat spul bij sloop of renovatie massaal in de puinbak. Onbegrijpelijk eigenlijk.