Ga naar hoofdinhoud

Proef met batterij in appartementencomplex

Zonnepanelen zijn een beproefde manier om energie mee op te wekken. Maar de productie van stroom vindt vaak op andere momenten plaats dan het verbruik ervan. Hierdoor wordt de opgewekte elektriciteit grotendeels teruggeleverd aan het net en niet zelf verbruikt.

Woningcorporatie de Alliantie en iwell willen daar verandering in brengen. Zij hebben daarom een batterij geplaatst in een appartementencomplex aan de Wingerdweg in Amsterdam-Noord. Dankzij de batterij blijft ruim zestig procent van de stroom binnen het pand in plaats van dertig zonder batterij.

Productie vs. verbruik

De Alliantie doet deze proef in het kader van het energieneutraal maken van algemene ruimtes in appartementengebouwen. Bij het gebouw aan de Wingerdweg zijn de galerijlampen vervangen door LED-verlichting en zijn zonnepanelen op het dak gelegd. De batterij zorgt er vervolgens voor dat een groter aandeel van de zelf opgewekte energie ook daadwerkelijk zelf gebruikt wordt. Veel van deze stroom wordt namelijk normaal gesproken teruggeleverd aan het net. Dit komt omdat de pieken van het elektriciteitsverbruik in de ochtend en avond zijn, terwijl zonnepanelen juist overdag de meeste energie opwekken. Een batterij kan het verschil in tijd tussen verbruik en productie overbruggen, waardoor er meer zelf opgewekte stroom kan worden gebruikt. Hoeveel precies, verschilt echter per situatie.

Batterij, zonnepanelen, iwell
Het energieverbruik (blauw) vs. opgewekte zonne-energie (geel) (bron: iwell.nl).

Opwekking, opslag en verbruik van elektriciteit

“De hoeveelheid stroom die je binnen het pand houdt met een batterij is afhankelijk van de verhouding tussen de opbrengst van de zonnepanelen, de capaciteit van de batterij en het energieverbruik van de bewoners,” zegt Jan Willem de Jong, directeur iwell B.V. Zo behoudt het complex aan de Wingerdweg zestig procent van de eigen stroomopbrengst in plaats van dertig, dankzij een batterij met een opslagcapaciteit van 10 kWh en 20 zonnepanelen van 275 Wp op het dak.

Voordelen opslag batterij

Energie-opslag met batterijen heeft een aantal voordelen. Zo kan het stroompieken in het verbruik opvangen, bijvoorbeeld wanneer de lift in beweging komt. Ook vangt het de pieken op wanneer de productie van de panelen hoger is dan het daadwerkelijke elektriciteitsverbruik; het overschot wordt eerst opgeslagen in de batterij voordat het teruggeleverd wordt aan het net. Dit vermindert de belasting van het elektriciteitsnetwerk.

CO2-besparing

Ook niet onbelangrijk is de CO2-besparing die de batterij oplevert. De opgeslagen stroom kan op een later moment gebruikt worden, waardoor er in totaal minder stroom van het net nodig is. “Gemiddeld zorgt een kilowattuur uit een stopcontact voor ongeveer 467 gram CO2-uitstoot. Al de energie die je zelf opwekt en gebruikt, zorgt dus voor een CO2-besparing en dat is goed voor het milieu. Hoe lokaler de stroom is, hoe schoner het is,” zegt De Jong. De batterij in Amsterdam zorgt voor een besparing van 3100 kg CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van een autorit van ongeveer 14.000 km.

Terugleversubsidie

Een andere reden waarom batterij-opslag interessant kan zijn, is de aanstaande terugleversubsidie. In 2020 zal deze subsidie de huidige salderingsregeling vervangen. Volgens de huidige regeling mag de elektriciteit die zelf wordt opgewekt en teruggeleverd aan het net, in mindering worden gebracht op de afgenomen elektriciteit. Over het in mindering gebrachte deel hoeven geen leveringskosten, energiebelasting, opslag duurzame energie en btw te worden betaald.

De terugleversubsidie daarentegen, wordt een vast subsidiebedrag per teruggeleverde kilowattuur. Hoe deze regeling er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Maar dat het een minder gunstige regeling wordt dan de huidige lijkt inmiddels wel duidelijk. De Jong: “Waarschijnlijk krijg je in de toekomst alleen nog maar de kale kilowattuur-prijs terug. En aangezien tweederde van de totale prijs uit belasting bestaat, zul je in plaats van 18 cent, nog maar 6 cent terugkrijgen. Tenzij je dus meer zelf opgewekte stroom gaat gebruiken. Steeds meer klanten vragen naar de voordelen hiervan.”

Voor meer informatie over de batterij, zie: www.iwell.nl

Lees ook: Energie opslaan in duurzaam gas is de toekomst

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.