Ga naar hoofdinhoud

Intelligent gebouwbeheersysteem in onderwijsgebouw Pulse

Het energieneutrale onderwijsgebouw Pulse op de campus van de TU Delft is officieel geopend. Het behaalt energielabel A++++. Het consortium Hurks (bouw) en Kuijpers (W- en E-installaties) realiseerde deze nieuwbouw, naar een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. Het ontwerp kwam tot stand in nauwe samenwerking met studenten en docenten.

 

Intelligent gebouwbeheersysteem

Pulse is energieneutraal door de integratie van een zeer intelligent gebouwbeheersysteem, dat naar behoefte op ruimteniveau ventileert, verlicht, koelt en verwarmt. Doordat de gevelopeningen de daglichttoetreding stimuleren is er minder behoefte aan kunstlicht en heeft het gebouw een lagere energievraag. Om het energieverbruik te beperken, heeft het gebouw bovendien een hoogwaardige isolatie. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke energiebronnen, zoals zonne-energie en warmte-koudeopslag in de bodem.

Aansluiting 490 zonnepanelen

Bijzonder is de toepassing van gelijkspanning, waardoor gebruikers van elektrische energie direct zijn aangesloten op de 490 zonnepanelen (750 m2) op het dak van het gebouw. Normaal gesproken draait een gebouw dat zelf stroom opwekt op wisselstroom. Bij Pulse wekken de zonnecellen gelijkstroom op die direct kan worden benut. Dat wil zeggen zonder tussenkomst van zware transformatoren en energieverlies voor bijvoorbeeld laptops en verlichting. Daarnaast realiseert een DC-net een besparing op materialen (bijvoorbeeld zware transformatoren). Ook vereenvoudigt deze de overstap naar intelligente elektriciteitsnetwerken: de zogenaamde ‘smart grids’. Die verbinden in de toekomst opwekkers en gebruikers van elektriciteit en houden vraag en aanbod van elektrisch vermogen in balans. Het gelijkstroomnet in Pulse werd ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroep DC Systems en Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft.

Eigentijdse onderwijszalen

In totaal biedt Pulse ruimte aan 1020 onderwijsplekken en 275 studiewerkplekken. Het gebouw heeft 13 zalen, waarvan 10 eigentijdse onderwijszalen en drie ruimtes met een informele sfeer en bijzondere kenmerken. Op de begane grond bevindt zich een food market. Het gebouw is centraal gelegen op de universiteitscampus. 

Beeld: Hurks

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.