Een nieuw bouwmateriaal met alle voordelen van lood, maar zonder de gevaren voor het milieu, is bekroond met de Veluwse Innovatie Prijs 2018. Bij de afsluiting van “De week van het ID” werd zowel de publieksprijs als de juryprijs door Leadax gewonnen.
Het materiaal, Leadax, is gemaakt van gerecycled kunststof, in combinatie met aluminium strekmetaal. Leadax is drie jaar geleden gelanceerd door moederbedrijf Bitufa, dat gespecialiseerd is in productie van waterkerende materialen, en wordt momenteel verkocht in 13 landen.
Zelfde uitstraling en flexibiliteit
“Wat Leadax uniek maakt, is dat het dezelfde uitstraling en flexibiliteit als lood heeft. Kortom, het heeft de “look and feel” van lood. Echter het is goedkoper, 70% lichter, niet-toxisch en gemakkelijker voor installateurs om mee te werken”, aldus Roeland van Delden, directeur van Leadax. Leadax wordt geleverd in lengtes tot 12 meter en kan in één lengte zonder overlap verwerkt worden. “… de jury was enorm onder de indruk van de wijze waarop de innovatie werd gepland en uitgewerkt. … Met dit product wordt een afvalstroom als nieuwe grondstof gebruikt. Het is gelukt om binnen twee jaar een volledig circulair product op de markt te brengen, met grote milieutechnische voordelen,” zo luidde het jurycommentaar
Lood uitgefaseerd
Lood wordt wereldwijd geleidelijk uitgefaseerd vanwege de risico’s voor de gezondheid en het milieu. Zo wordt het al niet meer toegepast in benzine, visserij en verf. Leadax is een duurzaam bouwmateriaal gemaakt uit een gerecyclede afvalstroom. In dezen is dat PVB (polyvinylbutyral); deze folie wordt gewonnen bij de recycling van gelaagd glas, zoals veiligheidsglas en autoruiten.
Al het lood vervangen
De verkoop groeit snel. Om aan de verwachte wereldvraag tegemoet te komen, bouwt Leadax nu een tweede productielijn in Wapenveld, ten zuiden van Zwolle. “Onze ambitie is om binnen zeven jaar alle lood in de bouwsector te vervangen door Leadax,” zei Van Delden.
Leadax heeft het DUBOkeur, is gepatenteerd en gecertificeerd door KIWA en het Britse BBA (British Board of Agrement) en heeft een verwachte levensduur van 30 jaar.
Hoe zit het met de recyclebaarheid van dit materiaal? Lood in deze toepassing is nl. perfect recyclebaar en komt nauwelijks in het milieu terecht.