Critici van LED-verlichting en zonnepanelen beweren dat er een hoge prijs moet worden betaald voor hun duurzame eigenschappen. Zij worden inmiddels achterhaald door de feitelijke waarheid. Op de lange termijn zijn beide producten aantoonbaar voordeliger dan gloeilampen c.q. fossiele energie.
Minder energieverbruik
Dat LED-verlichting en zonnepanelen duurzaam zijn, is nu wel onomstotelijk bewezen. Laten we even de feiten erbij halen. Ter illustratie: een gloeilamp moet je al 50x vervangen voordat de LED-verlichting voor de eerste keer aan vervanging toe is. Een gemiddelde LED-lamp verbruikt op 55 W per uur minder energie dan een gloeilamp. Dat komt neer op een gemiddelde energiebesparing van 25 kWh per jaar. Zonnepanelen gaan gemiddeld tussen de 25 à 40 jaar mee en stoten gedurende die periode geen schadelijke stoffen de atmosfeer in, zoals fossiele energie wel doet.
Terugverdientijden worden korter
De aanschaf van LED-verlichting via ledlampendirect en zonnepanelen zijn niet alleen duurzaam voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Natuurlijk, LED-verlichting is in aanschaf duurder dan de gloeilamp of halogeenverlichting, maar door haar langere werking is de gebruiker op lange termijn veel voordeliger uit. De terugverdientijden van zonnepanelen wordt steeds korter. Dankzij een hogere efficiëncy brengen pv-panelen meer energie op waardoor een terugverdientijd van één tot twee jaar haalbaar zijn. In die periode hebben de panelen de energie gecompenseerd die de productie gekost heeft. Via zonnepanelen.net is er een handige opbrengstscan beschikbaar.
Alternatieve zonnecellen
Over productie gesproken: diezelfde critici beweren dat de productie van zonnepanelen niet duurzaam genoemd mag worden. Ze wijzen daarbij de arbeidsintensieve en zware winning van silicium, het basismateriaal van de zonnecellen. Gelukkig doen universiteiten onderzoek naar alternatieve natuurlijke materialen, zoals perovski. Deze mineraal is veel makkelijker en goedkoper te winnen dan silicium. Door beide materialen in de zonnecellen te combineren, kunnen panelen veel slanker worden gemaakt. Onderzoek van onder meer de technische universiteit uit Zwitserland wijst uit dat het rendement van dit nieuw type zonnecellen steeds betere resultaten haalt ten opzichte van de traditionele siliciumcellen.