Kan je met overtollige groene stroom waterstof produceren en daarmee netverzwaringen voorkomen? Ja, dat kan, maar voor een gezonde business case moet aan veel voorwaarden worden voldaan. Dat is in het kort de conclusie van een onderzoek dat TNO en DNVGL hebben uitgevoerd in opdracht van Enpuls, de duurzame tak van netbeheerder Enexis.
Op verschillende plekken in Nederland lopen netbeheerders al tegen de grenzen aan van wat hun net aan kan qua zonneparken. In de regio’s Oost-Groningen en Noord-Drenthe bijvoorbeeld, heeft Enexis geen zware netverbindingen omdat er weinig woningen en bedrijven zijn. Maar juist hier blijkt een vloedgolf aan zonneparken gepland te staan.
Vraag en aanbod
TNO en DNVGL onderzochten of het probleem te verhelpen is met elektrolysers, die met behulp van stroom zuurstof en waterstof maken uit water. Technisch is dit goed mogelijk, zo blijkt, alleen is de business case zwak. Dat heeft te maken met het feit dat er op deze plekken vaak geen afnemers zijn (transport of industrie). En transport van waterstof naar een plek waar deze wel gebruikt kan worden, kost te veel geld.
Bedrijventerreinen en industrie
Een elektrolyser in de buurt van industrie of grote bedrijventerreinen is wat betreft business case een beter idee, want de verwachting is dat bedrijven waterstof goed kunnen gebruiken en ook wel een premie hierover willen betalen. Probleem op deze locaties is dan weer dat er voor netbeheerders meestal geen noodzaak is: ze hebben hier geen last van congestie en de noodzaak voor netverzwaring – of een alternatief – is er dus niet.
Volcontinu draaien
Wat de onderzoekers verder aangeven is dat elektrolysers alleen rendabel zijn als ze bijna volcontinu produceren. Dus op momenten dat het zonnepark geen stroom levert, zullen ze de stroom uit het net moeten halen. Dat kost geld, en hoe hoger de elektriciteitsprijs in die gevallen, hoe slechter de rentabiliteit. Ondanks alles, zeggen DNVGL en TNO: “Het aantal situaties waarin de businesscase interessant wordt zal toenemen. Bovendien wordt het inzetten van waterstof op termijn steeds ‘groener’.” Kortom: alle reden voor de overheid om vol in te zetten op pilots, zo is de conclusie.
KIWA heeft al eerder aangeven dat zij toekomst zien in energie-opslag met waterstof.