Van maandag 14 januari tot en met vrijdag 18 januari 2019 organiseren circulaire koplopers maar liefst +100 evenementen om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie. Goede voorbeelden krijgen een podium, voorlopers ontmoeten elkaar, starters krijgen concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan.
De Week van de Circulaire Economie is een jaarlijkse, landelijke campagneweek die wordt georganiseerd door Nederland Circulair!, een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen. Zij willen de circulaire economie onvermijdelijk maken. Meer weten? Download hier de informatiebrochure (pdf).
Hieronder alvast een overzicht met een vijftal evenementen die de moeite waard zijn om in de agenda te zetten.
1. Kennis-sessie de waarde van de MPG-waarde
Het gebouwontwerp en de materiaallijst zorgen voor een bepaalde MPG-score (Milieu Prestatie Gebouw). Wat veel ondernemers niet weten is dat circulaire materialen deze score eenvoudig kunnen verlagen. New Horizon Urban Mining en het Urban Mining Collective geven uitleg over de waarde van de MPG-waarde en krijgen deelnemers de tools om direct met circulariteit aan de slag te gaan.
Dinsdag 15 januari, 13.00 – 14.45
Circl, Gustav Mahlerplein 1B, 1082 MS Amsterdam
Meer informatie via deze link.
2. Workshop circulaire bouwproducten financieel waarderen
De ambitie voor een circulair businessmodel is er, maar het blijft een uitdaging om de restwaarde van een product te berekenen. Hierdoor wordt de circulaire potentie van het product niet of onvoldoende gerealiseerd. TNO en C2C ExpoLAB tonen tijdens deze workshop dat het anders kan met de introductie van deResidual Value Calculator (RVC). Een nieuwe methodologie om restwaarde te berekenen van bouwproducten of -elementen. Deelnemers krijgen inzicht in de aanpak achter het prototype van de RVC en wat deze voor organisaties kan betekenen.
Donderdag 17 januari, 10.00 – 13.00
TNO, Utrechtseweg 48 – gebouw 1, 3704 HE Zeist
Meer informatie via deze link.
3. Werksessie dilemma’s circulaire verdienmodellen
In een tijd waarin het creëren van waarde op korte termijn nog steeds hoogtij viert, is het lastig om te beginnen met circulair ondernemen. Tijdens deze werksessie kunnen deelnemers samen met adviseurs, experts en financiers van o.a. Stibbe, Excess Materials Exchange en ABN AMRO Bank, aan de slag om verschillende dilemma’s rondom circulaire verdienmodellen te identificeren en uit te werken.
Donderdag 17 januari, 14.00 – 18.00
Circl, Gustav Mahlerplein 1B, 1082 MS Amsterdam
Meer informatie via deze link.
4. Praktijkvoorbeeld circulair verbouwen – circulaire keuken
Samen met producenten en afnemers ontwikkelden wetenschappers van BK Bouwkunde TU Delft en het AMS Institute een prototype circulaire keuken. Dit is een keuken die niet slechts 10 of 20 jaar meegaat, maar bijna oneindig kan worden vernieuwd. De keuken kan continu worden aangepast aan veranderende wensen. Het prototype wordt tijdens de Week van de Circulaire Economie gepresenteerd.
Donderdag 17 januari, 14.30 – 18.00
Technische Universiteit Delft – Faculteit Bouwkunde, Julianalaan 134, 2628 BL Delft
Meer informatie via deze link.
5. VrijMiBo – Succesverhaal circulair bouwen en ontwikkelen
Professionals in het bouwproces die een circulaire impact willen maken kunnen onder het genot van een drankje learnings opdoen over de succesvolle aanpak van het paviljoen The Green House op gebied van ontwikkeling, bouw en exploitatie. Rogier Joosten was de kwartiermaker en ontwikkelmanager van het project. Hij deelt zijn kennis over deze innovatie aanpak, met het motto Right to Copy.
Vrijdag 18 januari, 16.00 – 19.00
The Green House, Croeselaan 16, 3521 CA Utrecht
Meer informatie via deze link.
Check de website van de Week van de Circulaire Economie voor het volledige overzicht aan evenementen.