De verduurzaming vormt voor woningcorporaties een grote financiële uitdaging. Vooral het aanpassen van bestaande woningen in lijn met het Klimaatakkoord, betekent voor hen een investering die een gat slaat in hun financiële balans; de maatregelen zijn kostbaar, leveren niet genoeg waardevermeerdering op en decimeren zo het noodzakelijke eigen vermogen. Met name het renoveren naar nul-op-de-meter is volgens woningcorporaties een financieel onverantwoord risico.
Tegelijkertijd kunnen en willen de woningcorporaties de kosten niet neerleggen bij hun huurders: betaalbaarheid blijft voorop staan. Dit blijkt uit de Corporatie Survey van adviesbureau Finance Ideas dat elk kwartaal onder circa zeshonderd corporatiebestuurders en -managers wordt uitgevoerd.
Wel spouwmuurisolatie en zonnepanelen, geen warmtepomp
De inmiddels nog circa 325 woningcorporaties die ons land telt, beheren samen bijna 2,4 miljoen huurwoningen. Voor verduurzaming van dit enorme aantal woningen denken zij in eerste instantie aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie bij groot onderhoud. Verder overweegt het overgrote deel van de respondenten zonnepanelen aan te brengen. De focus ligt op het realiseren van een gemiddeld energielabel B. Opmerkelijk is dat bijna 45% van de respondenten van plan is om bestaande CV ketels te vervangen door nieuwe, meer zuinige gasgestookte ketels, terwijl warmtepompen veel minder worden genoemd.
Nul-op-de-meter financieel onverantwoord
Kostbare maatregelen als het aanbrengen van een isolatie-schil om bestaande woningen zien zij als een te groot financieel risico. Het energieneutraal (nul-op-de-meter) maken van hun woningen zien ze zelfs als financieel onverantwoord. Het Klimaatakkoord gaat er vanuit dat warmtenetten in 2030 in 50% van de warmtevraag voorzien. Het grootste deel van de woningcorporaties verwacht echter dat dit nog geen 20% zal zijn.
NOM-renovatie kostbaar, maar wel mogelijk
Bouwwereld besteed regelmatig aandacht aan uitgevoerde NOM-renovaties. Uit deze projecten blijkt dat NOM-renovaties inderdaad kostbaar zijn, maar daardoor zeker niet onmogelijk. Zoals bijvoorbeeld de NOM-renovatie van 12 portiekwoningen, in opdracht van Waterweg Wonen. De renovatie is onder andere mogelijk gemaakt door het 2nd-skin systeem, waarbij een nieuwe geïsoleerde gevel tegen de oude aangebracht is. Een ander voorbeeld is pilot-project in Drachten, uitgevoerd in opdracht van Accolade. Hier zijn onder andere zonnepanelen tegen de gevel geplaatst om nul-op-de-meter te realiseren. Ook in Soest zijn 70 sociale huurwoningen gerenoveerd naar NOM. Dit kwam mede tot stand door het gebruik van een prefab lichtgewicht gevel.
Flat met Toekomst
Een ander voorbeeld is de Flat Met Toekomst. Een NOM-concept dat ontwikkeld is door Nieuw Utrechts Peil in opdracht van Mitros. Het pilot-project waar acht woningen in vijf bouwlagen werden gerenoveerd tot NOM-woning was een succes en heeft inmiddels een vervolg gekregen. De ervaringen van het pilot-project zijn toegelicht tijdens een door Eisma Bouwmedia georganiseerde webinar, die hier is terug te kijken.
De Isolatie Uitdaging
Verder heeft Mitros, in samenwerking met Portaal en Bo-Ex ‘De Isolatie Uitdaging‘ in het leven geroepen. Dit is een prijsvraag wat als doel heeft een doorbraak realiseren in gevelisolatie. De woningcorporaties zijn op zoek naar innovatieve, breed toepasbare oplossingen met een hoge isolatiewaarden. Meer informatie is te vinden op www.isolatieuitdaging.nl.