Ga naar hoofdinhoud

Belastingvoordeel bij gebruik materialenpaspoort

Speciaal voor ondernemers die fiscaal voordelig willen investeren in milieuvriendelijke technieken, heeft de overheid twee investeringsregelingen in het leven geroepen: de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Op de milieulijst 2019 staan ongeveer 290 investeringen (bedrijfsmiddelen) die hiervoor in aanmerking komen. Het materialenpaspoort is er een van. Dit document bevat informatie over de gebruikte materialen in een gebouw en geeft inzicht in de herbruikbaarheid ervan.

Investeringsregelingen

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en het Ministerie van Financiën hebben twee investeringsregelingen die het investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen extra aantrekkelijk gemaakt: de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Met de MIA profiteren ondernemers van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kan maar liefst 75% van de investeringskosten worden afgeschreven.

Milieulijst 2019

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft op de milieulijst alle milieuvriendelijke investeringen opgenomen die in aanmerking komen voor MIA en Vamil. Investeringen die vaak verder gaan dan de wet voorschrijft. De milieulijst 2019 biedt met name veel nieuwe mogelijkheden voor ondernemers die investeren in circulair ondernemen, waaronder een materialenpaspoort.

Materialenpaspoort

Het materialenpaspoort waar de overheid naar refereert is een beveiligd webbased materialenpaspoort met ten minste de volgende onderdelen: alle elementen en componenten van het gebouw, inzicht in demontabiliteit en toxiciteit van materialen. Vanuit Madaster kan iedereen een beveiligd webbased materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. Het Madaster materialenpaspoort bevat informatie over de kwaliteit en de herkomst van de materialen, de losmaakbaarheid van producten en hun huidige locatie. Daarnaast worden circulaire én financiële informatiestromen met elkaar verbonden waardoor de historische, actuele en toekomstige waarde op materiaal-, product-, element-, gebouw-, en portefeuilleniveau wordt weergegeven.

Momenteel wordt het materialenpaspoort zodanig ingericht dat op korte termijn ook aanvullende informatie over materialen, waaronder toxiciteit, wordt weergegeven. Dit maakt hergebruik bij verbouwingen of terugwinnen van materialen eenvoudiger. Een gebouw wordt zo een goed gedocumenteerde ‘opslagplaats’ voor materialen.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.