Ga naar hoofdinhoud

Soepelere BENG-eisen zorgen voor hogere woonlasten en meer CO2

Minister Ollongren zal donderdag 21 februari tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer de ontwikkeling van de BENG-eisen nader toelichten. Vooruitlopend hierop laat de Nederlandse Isolatie Industrie (NII) weten zich grote zorgen te maken over de dreigende afzwakking van de BENG-eisen. Het veel lagere BENG-ambitieniveau ten opzichte van de plannen uit 2015 leidt tot hogere woonlasten voor consumenten, overbelasting van elektriciteitsnetten en een hogere uitstoot van CO₂, zo stelt de organisatie.

Belangenorganisaties zoals de Dutch Heat Pump Association (DHPA), de brancheorganisatie voor duurzame warmte en koude, de Vereniging Leveranciers Luchttechnische apparaten (VLA), de verwarmingsindustrie verenigd in de VFK, maar ook huurdersorganisatie Woonbond en de corporaties verenigd in Aedes delen de zorgen van de NII.

Hogere woonlasten

Sinds 1 juli 2018 worden nieuwbouwwoningen niet meer aangesloten op aardgas. Het belangrijkste alternatief voor de gasketel is een warmtepomp, maar een warmtepomp is gebaat bij een goed geïsoleerde woning. De huidige geadviseerde BENG-eisen, zo stelt de NII, zorgen juist voor een minder goede isolatie. Hierdoor worden huurders en kopers geconfronteerd met een verhoging van de woonlasten die kunnen oplopen tot € 750,- per jaar. Deze kosten zijn het gevolg van het hogere aansluittarief voor elektriciteit (bijvoorbeeld van 3 x 25 naar 3 x 35 Ampère) en de hogere investerings- en onderhoudskosten voor het zwaardere verwarmingssysteem dat nodig is.

Overbelasting elektriciteitsnetwerk

In 2015 berekende Ecofys al dat een massale inzet van warmtepompen leidt tot een verhoogde toename van de belasting van het elektriciteitsnet. Zelfs bij woningen met een isolatiegraad van Rc 5,0 – volgens NII ongeveer het niveau van de in 2018 afgezwakte BENG-eisen – zijn de netwerkkosten bij toepassing van warmtepompen een factor 2 tot 3 hoger dan normaal.

Een goede isolatie kan de pieklasten van de warmtepompen reduceren. Maar, zo stelt de organisatie, de soepelere BENG-eisen uit 2018 zorgen ervoor dat onnodig veel elektriciteit nodig is om de woning te verwarmen. Dit kan leiden tot overbelasting van het net, waardoor bewoners in de winter mogelijk in de kou komen te zitten. In de zomer daarentegen kan de overproductie van zonne-energie niet meer verwerkt worden door het net, omdat het aanbod hoger is dan de vraag.

Geen CO2-besparing

BENG is slechts een tussenstap, het uiteindelijke doel is een CO2-neutrale woningvoorraad in 2050. De basis hiervoor ligt in besparing op energiegebruik. Met de in 2015 aangekondigde aanscherping van de energie-eisen wordt 60 procent CO2 bespaard op energie voor verwarming ten opzichte van de huidige Bouwbesluitseis van EPC 0,4. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek door Develop inc. De BENG-eisen die nu geadviseerd worden zijn volgens de NII soepeler dan de EPC 0,4-eis. Dat zou betekenen dat we in plaats van besparen, juist meer CO2 gaan uitstoten.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Eén reactie op “Soepelere BENG-eisen zorgen voor hogere woonlasten en meer CO2

  • Jan Maas

    Nieuwbouw woning all-elektric (700 m3 netto inhoud) met hoge Rc/Rd waarde ca. 10 heeft een energiegebruik over 2018 voor verwarming en sanitair water van 2900 kWh. Investeringskosten voor warmtepomp , vloerverwarming en ventilatiesysteem € 12.000, zonnepanelen. Bij 20 zonnepanelen is er al een negatieve elektriciteitsrekening. Conclusie: isoleren is het meest belangrijke voor nieuwbouw!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.