Ga naar hoofdinhoud

Bouwmaterialen oud flatgebouw te koop via online marktplaats

Zorginstelling Amerpoort gaat voor het eerst een gebouw duurzaam slopen. De materialen gaan niet naar de afvalverwerking, maar krijgen een tweede leven. Na de sloop worden de materialen namelijk via de Insert marktplaats voor herbruikbare (bouw)materialen) te koop aangeboden. Geïnteresseerden kunnen daardoor een stukje kopen van oud-Nieuwenoord.

De website waar de materialen van de oude personeelsflat worden aangeboden is een initiatief van Ingenieursbureau BOOT en bestaat sinds september 2018. De site wordt beheerd door Insert, een stichting van sloop-, civiele- en groenbedrijven. Insert Marktplaat is een circulaire marktplaats waar sloopbedrijven of gebouweigenaren hun herbruikbare materialen kunnen aanbieden.

Inventarisatie voor sloop

Hoewel de sloop van de personeelsflat nog moet beginnen, zijn de herbruikbare materialen en apparatuur van het gebouw al door BOOT in kaart gebracht. “Het is het mooiste als je het gebouw op voorhand al inventariseert, want dan kunnen geïnteresseerde partijen zich op tijd melden en het gebruik van de materialen al inplannen. Want hoe eerder de materialen beschikbaar zijn, hoe groter de kans ook is op hergebruik. Een ideaal scenario zou zijn dat een architect een materiaal op de website vindt en dat vervolgens gebruikt in een ontwerp,” zegt Bert Hol, projectleider bij BOOT.

Niet slopen, maar demonteren

BOOT voert zelf geen sloopwerkzaamheden uit, maar kan wel de sloop voorbereiden. Dit betekent dat zij niet alleen alle zichtbare en herbruikbare materialen en/of stoffen inventariseren, maar dat zij bijvoorbeeld ook de sloopvergunning regelen en een bestek schrijven voor de sloop zelf. “Door in kaart te brengen wat er hergebruikt kan worden, krijgen de materialen meerwaarde. Ineens heb je het niet meer over een stuk hout, maar over een kozijn. Eigenlijk kun je dan ook niet meer spreken over sloop, het is eerder demontage,” legt Hol uit.

Bijna alles bruikbaar

In principe zijn alle materialen van de flat herbruikbaar (met uitzondering van asbesthoudende producten), maar het ene product is er meer geschikt voor dan het andere. “Een kraan is makkelijker te demonteren dan bijvoorbeeld een muur, en is daarom ook makkelijker te hergebruiken,” zegt Hol. Materialen die niet direct verkocht worden, kunnen eventueel worden opgeslagen of de normale afvalroute doorlopen. Dit bepaalt de eigenaar van de materialen, dat is meestal het sloopbedrijf zelf.

Glas-in-lood

In de personeelsflat zit ook een uniek glas-in-lood raam van glaskunstenaar Stokhof de Jong uit Soest. Amerpoort wil dit bijzondere kunstwerk graag behouden. Niet alleen vanwege de cultuurhistorische waarde, maar ook omdat het voor Nieuwenoord is gemaakt voor een gebouw waar (vanaf de jaren ’60) veel medewerkers en cliënten hebben gewoond. Het kunstwerk gaat gerestaureerd worden door Atelier de Witte Raaf. Het zal een nieuw leven krijgen als mobiel kunstwerk, dat bij bepaalde gelegenheden ingezet kan worden.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Eén reactie op “Bouwmaterialen oud flatgebouw te koop via online marktplaats

  • Henri Jaartsveld

    ik heb even op de site gekeken. In principe een goed initiatief, maar zaken als de isolatie waarde van het glas in het kozijn dat te koop wordt aangeboden staat niet vermeld maar lijkt me zeer essentieel.
    Dus er moet heel goed gekeken worden of deze kozijnen in nieuwbouw projecten bruikbaar zijn ivm de nieuwe duurzaamheidseisen.
    De bruikbaarheid in bestaande bouw s maar beperkt omdat alle afmetingen van kozijnen verschillend zijn. Dus is het wel heel toevallig als een bestaand kozijn ergens teruggeplaatst kan worden. Om een eerlijk beeld te krijgen van het nut van deze actie, zou in beeld gebracht moeten worden, wat de meerkosten zijn om bv alle bestaande kozijnen zonder noemenswaardige schade te verwijderen. En dat nog in relatie tot wat de bouw bereid is te betalen voor die bestaande hergebruikte kozijnen. Het levert dus pas winst op als het uitgenomen kozijn ook DAADWERKELIJK ergens hergebruikt wordt. En wat de energiebalans van dit totale project is.
    Als ik in Amersfoort een bestaand kozijn moet ophalen om dat te hergebruiken in Enschede is de vraag hoe milieuvriendelijk dit is.
    Ik ben benieuw wie kan aantonen of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. Er moet voorkomen worden dat dit een te hoog knuffelgehalte krijgt zonder daadwerkelijk resultaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.