“De bouwwereld is te ver doorgeschoten met het isoleren”. Dat zegt Michel Trompert van Van Ruysdael Glas in de nieuwsbrief van de stichting Warm Bouwen van de maand juni. “Voor een lezing aan de TU Delft heb ik alle energiekosten, dus ook de productiekosten van de nieuwe materialen, op een rijtje gezet en dan zie je dat de energiebesparing zelfs negatief kan uitpakken.”
“En dan heb ik het nog niet eens over de investering die we dan nooit terug verdienen of de maatschappelijke kosten, zoals voor de gezondheidszorg omdat mensen ziek worden van een ongezond binnenklimaat. Volgens mij zijn we echt te ver doorgeschoten met het isoleren en heeft de bouwwereld te weinig oog voor de nadelen van isoleren.”
Pilotproject
Trompert is tot zijn conclusie gekomen na een onderzoek naar een pilotproject in de Nassaulaan in Den Haag. In 2005 werd daar vacuümglas geplaatst in een monumentaal pand, maar naar nu blijkt is de energiebesparing nihil. Als isolerend dubbelglas zo maar in een ongeïsoleerd gebouw wordt geplaatst, levert dat vochtproblemen op, met een ongezond binnenklimaat als gevolg, aldus Trompert. Het kost bovendien meer energie om vochtige lucht te verwarmen, vandaar de tegenvallende resultaten.
Productiekosten
De enige goede manier om een bestaand gebouw te isoleren is volgens Trompert door alle muren en vloeraansluitingen los te maken van de gevel, de buitenmuren te voorzien van een dik pak isolatie en in alle ruimtes een balansventilatiesysteem toe te passen. “Maar veel mensen zien over het hoofd dat de productie van die isolatiematerialen en het mechanisch ventileren ook weer energie kosten en de levensduur minder lang is dan we op dit moment denken.”