De Tweede Kamer heeft de wettelijke regeling voor gasverbrandingsinstallaties aangenomen. Als dit ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, zijn installatiebedrijven en monteurs die vanaf 2021 ongediplomeerd aan CV-ketels sleutelen, strafbaar. Wanneer de Eerste Kamer het plan behandelt, is nog niet bekend.
Aanleiding voor deze nieuwe certificeringsregeling is het Koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Die concludeerde dat bestaande kwaliteitsregelingen de veiligheid van woningbezitters niet kon borgen.
Veel onduidelijk
Het besluit gaat vooral nog over de theorie. Over de invulling is nog veel onduidelijk of nog niet ingevuld. Daar heeft de installatiebranche dan nog maar een half jaar de tijd voor, want de nieuwe wet gaat in per 1 januari 2020. Dat jaar geldt als een overgangsjaar. Vanaf 2021 zijn niet-gecertificeerde bedrijven die nog aan ketels sleutelen in overtreding.
Zowel bedrijven als personen moeten het procescertificaat halen. Bedrijven zonder deze erkenning mogen geen werkzaamheden uitvoeren aan gasgestookte installaties, zoals ketels, gashaarden en gasgestookte boilers. De gasleiding valt nog buiten de wetgeving, omdat hier geen risico is op koolmonoxide. De wet valt onder de Woningwet.
Handhaving
In principe worden gemeenten verantwoordelijk voor de handhaving, maar de controle zal vooral administratief zijn. De gemeente kan dwangsommen opleggen aan niet-gecertificeerde bedrijven die bij steekproeven door de mand vallen. Maar ook opdrachtgevers worden strafbaar wanneer een niet-gecertificeerde installateur een toestel aansluit of onderhoudt. Zakelijke opdrachtgevers plegen een ‘economisch delict’.
Strengere vakbekwaamheidseisen
De wet maakt onderscheid tussen monteurs die alleen installeren en monteurs die installeren en in bedrijf stellen. Voor die laatste groep gelden vakbekwaamheidseisen. Elke monteur die straks wil installeren en ook in bedrijf wil stellen moet slagen voor een theorie- en praktijktoets, ongeacht het opleidingsniveau en diploma’s.
Vakpaspoort
Vakbekwame monteurs zijn straks herkenbaar via een zogenoemd Vakpaspoort. Dit is een app op de smartphone waarmee monteurs aan klanten en controlerende instanties kunnen laten zien dat zij vakbekwaam en dus bevoegd zijn.
Er komt een online register en een speciaal beeldmerk voor gecertificeerde bedrijven. Daarnaast gaat de overheid consumenten via een campagne wijzen op de noodzaak een gecertificeerde CV-installateur in te schakelen. Als het aan de brancheverenigingen ligt, worden ook de geïnstalleerde en onderhouden CV-ketels in een database gestopt.
Dat huidige kwaliteitsregelingen onze veiligheid niet kunnen borgen is triest. Dus ik juich het toe dat bepaalde regelingen worden aangepast of aangenomen. Nu is het wachten op het resultaat, ik ben benieuwd.