Ga naar hoofdinhoud

Pilot aanpak funderingsproblematiek Zaanstad

Particuliere eigenaren met woningen van vóór 1970 hebben meestal houten paalfunderingen. Deze vormen een risico voor scheuren en scheefstand. Funderingsherstel kost een hoop geld en betaalt zich niet altijd direct terug, zeker als de staat van de rest van het huis ook te wensen overlaat (achterstallig onderhoud, slechte isolatie). In deze gevallen kan sloop en nieuwbouw een betere optie zijn. Er komen dan geheel nieuwe, energiezuinige en levensloopbestendige woningen voor terug.

In Zaandstad kunnen woningeignaren met een slechte fundering zich samen met hun buren opgeven om mee te doen aan een pilot. Wethouder Songül Mutluer (Wonen en Bouwen): “Veel Zaanse woningeigenaren krijgen te maken met funderingsproblemen. Met deze pilot onderzoeken we samen met partners Bouwend Nederland, De Bouwcampus, Rabobank en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wat een goede manier is om meerdere woningen tegelijk aan te pakken en deze te vervangen voor nieuwbouw dat meteen ook energiezuinig en toekomstbestendig is.”

Afhankelijk van buren

Wethouder Songül Mutluer: “Het verbeteren van de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad is een prioriteit in Zaanstad. We willen eigenaren verleiden om hier sneller en meer werk van te maken. Voor rijtjeswoningen vergt dit extra aandacht, want je bent als eigenaar dan vaak afhankelijk van je buren. Daarom willen we dit nu nóg beter gaan ondersteunen.”

Gratis advies en begeleiding

Deelnemers aan de pilot krijgen gratis advies en begeleiding van professionals vanuit de gemeente en de samenwerkende partners. Denk hierbij aan hulp bij het vinden en rondkrijgen van financiering, bouwkundig en technische advies en het regelen van de nodige vergunningen. De kosten worden vooraf inzichtelijk gemaakt, inclusief de mogelijkheden om subsidies aan te vragen, bijvoorbeeld voor extra energiezuinige maatregelen.

Zaanstad krijgt van het Rijk een financiële bijdrage om deze pilot te organiseren, zoals toegezegd in de op 5 juli ondertekende Woondeal. De ervaringen die worden opgedaan worden straks gebruikt voor vergelijkbare situaties in de hele MRA (Metropoolregio Amsterdam).

Deelname

Ben je geïnteresseerd in deze pilot, mail dan naar funderingsloket@zaanstad.nl. Gemeente Zaanstad is bij deze pilot op zoek naar bouwblokken met meerdere huizen die de fundering delen. Belangrijk is dus dat de buren ook geïnteresseerd zijn. Samen wordt u uitgenodigd voor een vrijblijvend en verkennend gesprek. De inschrijving voor deze pilot sluit op 1 oktober 2019.

Meer informatie: https://funderingen.zaanstad.nl/

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.