(22-09-2008)
Knutselen met lood. In eerste instantie is de loodslabbe een meter te ver doorgezet en vervolgens langs het metselwerk afgesneden. Toen bleek de dakrand hoger te komen dan het lood en is een extra loodslabbe aangebracht in een ingeslepen voeg. De door onjuiste mortel veroorzaakte vlekken zijn weggepoetst tot grote vegen. De constructie zal op deze zuidwestgevel zeker lekkage veroorzaken omdat de hoogste loodslabbe niet volledig door het metselwerk heen is aangebracht en deze slabbe ook nog een capillaire werking heeft door de strakke aansluiting op de bitumen. Inmiddels is het knutselwerk hersteld volgens de regels van de kunst.
Jan Schreuder: Wat bedoel je met ‘hetzelfde probleem’? Een loodslabbe die in de voeg is aangebracht kan eigenlijk alleen bij een gevel waar geen regen tegenaan slaat (flinke overstek), of met waterafstotende stenen. Anders krijg je al snel vochtproblemen. Enige oplossing is dan om 3 lagen uit te hakken, lood door te zetten tot op het binnenspouwblad. Geen leuk werkje bij een grote aanbouw, bij een geval als op deze foto is dat wel te doen.
Capillairwerking vanaf het dak komt doordat het lood te laag doorloopt. Afschot moet weglopen bij de muur, en lood mag niet doorlopen tot helemaal beneden. Een laag hoger beginnen en een goede opstand maken.
“Niets aan te doen” is nooit een antwoord. Een dak hoort waterdicht te zijn, en een oplossing die niet waterdicht te maken is is geen oplossing, dan had er voor een ander systeem gekozen moeten worden, of had de aannemer moeten aangeven de klus niet aan te kunnen.
Wij hebben bij onze aanbouw het zelfde probleem, aannemer zei “capilaire werking = niets aan te doen”.
Zijn er aannemers die onze situatie kunnen beoordelen, resp. Met een oplossing komen ?