Bij oplevering waren de gevels van dit gebouw hagelwit. Helaas werden ze al snel ontsierd door lekstrepen en andersoortige vervuiling. Los van vervanging was reiniging van de gevels de enige optie. Het resultaat is niet om over naar huis te schrijven: in plaats van een mooie witte gevel, is het nu een lelijke grauwe gevel geworden.
Grauwe gevel
3 februari 2020
5 reacties op “Grauwe gevel”
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.
Premium artikelen
Bekijk alle Premium berichtenBouwspecial Warmtepompen
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2022/07/Cover-Bouwwereld-292x400.jpg)
Mooi grijs. Ziet er heel natuurlijk uit zo. Je moet het project echt kennen wil je weten dat dit niet de bedoeling was.
Bionic toepassen
https://www.bionictechnology.nl/
Ben het met Theo en Ron eens.
Wat is nu de fout. Geen idee. Dit hoort bij ons klimaat. Welk materiaal is toegepast, welk onderhoud hoort hierbij en hoe vaak moet je schoonmaken.
Het gebouw moet er mooi uitzien alleen vergeet men vaak hoe eea onderhouden moet worden. Als onderhoudsinspecteur komen ik vaak gekke en bijzondere dingen tegen. Als men het ontwerp en keuze materiaal beter op elkaar afstemmen dan kan er vaak veel leed voorkomen worden.
Wanneer -zoals de redactie schrijft- de gevel al snel wordt ontsierd door lekstrepen en andersoortige vervuiling dan duidt dat op een foute detaillering en een gevelmateriaal dat niet geschikt is voor de tijdsduur waarvoor het kennelijk bedoeld was. Dat is geen bouwfout maar een ontwerpfout. Een goed ontworpen en gedetailleerd gebouw vertoont in de loop der tijd een patina. Dat is charmant en maakt een gebouw tot een mooi kind van zijn tijd. Ik sluit hier overmatige vervuiling door verkeer uit. Ik sluit overigens ook niet uit dat deze gevel -zoals dat zo vaak gebeurt- fout is gereinigd. Tot op het bot kaalspuiten onder hoge waterdruk met liefst nog een straalmiddel toegevoegd. Hiermee krijg je alles stuk en wordt het verval alleen maar sneller. Verder wil ik me er niet druk om maken: de architectuur en het materiaalgebruik inschattende staat dit gebouw geen 35 à 40 jaar. Dit valt onder de noemer “materiaalverkwisting”. Duurzaamheid heeft in de bouw nog een hele lijdensweg te gaan.
en wat is nu de bouwfout. Biij de gemiddelde bouw zie je achteruitgang en verkleuring van gevels. Dit is inherent aan ons klimaat en de bouwmatrialen en methodieken. Maar om dit als bouwfout te gaan kwalificeren dan zijn we de weg kwijt.