Western red cedar als houten gevelbekleding blijft populair, maar dan moet het wel goed uitgevoerd worden. Hier gaat het duidelijk mis: geveldelen laten los en de natuurlijke vergrijzing gaat niet overal even gelijkmatig. Al met al vast niet het gevelbeeld dat de architect voor ogen had.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2020/04/Bwe078-goed-en-fout-05x-960x640.jpg)
Naast de esthetische vraag en loslaten/kromtrekken, vraag ik me even af welke brandklasse deze gevel haalt?
Lijkt erg op meer lagen wonen waar er waarschijnlijk sprake is van potentiele brandoverslag. In die situaties moet je waarschijnlijk hier voldoen aan brandklasse B, in de ‘end use’ situatie. Ben benieuwd…
De architect had kennelijk geen boodschap aan alle publicaties over red-cedar-rampjes die in de tijd ruim vóór zijn geesteskind al in de vakbladen verschenen. Kan ook zijn dat hij/zij het niet heeft geweten en in onwetendheid kan men niet zondigen. Maar dan zijn er nog houthandelaren die het MOETEN weten.
Onbehandelde red-cedar vergrijst in een mate die samenhangt met de oriëntatie van de gevel. Detailleringen en de gevolgen daarvan voor de loop van regenwater over de gevel bepalen ook de mate van vergrijzing/vervuiling. Ooit waren de adviezen om gevels als deze te behandelen met bijvoorbeeld Olympic-Stain van de firma Leegwater. Een transparant gekleurde coating op basis van lijnzaadolie met diep indringend vermogen dat de gevel al vanaf het begin grijs voorkleurt en dat zodoende ongelijkmatige verkleuring a.h.w. tegenwerkt. De behandeling wordt een enkele keer herhaald waardoor een gelijkmatige natuurlijke vergrijzing de “kunstmatige” vergrijzing als het ware inhaalt. Op de bovenste foto tekent het regelwerk af (golvend oppervlak delen) : zo te zien een te ruime regelafstand of de delen zijn te dun. Ik voorspel dat dit gebouw vóórdat het ooit gesloopt wordt al minstens één nieuwe gevel heeft gekregen. Heet dat tegenwoordig duurzaam bouwen?
Ik vraag me sowieso af welk gevelbeeld de architect voor ogen had…….
Deze bouwfout kom je wel vaker tegen. De bevestiging gebeurd vaak met draadnagels. Door het werken van het hout worden deze eruit getrokken.
De verkleuring is geen bouwfout. Dat is een natuurlijk proces. Dat hebt je niet in de hand.