Voor de bouw van de dragende kolommen van het Lisser Art Museum is gebruik gemaakt van een door NOE geleverd bekistingssysteem. De torderende, 7 meter hoge kolommen vormen de dragende elementen voor een deel van het museum.
Het Lisser Art Museum wordt door IBB Kondor, onderdeel van het VolkerWessels concern, nieuw gebouwd op het landgoed Keukenhof, waar het gesitueerd is in het monumentale landschap van het kasteel. Opdrachtgever voor de bouw is de VandenBroek Foundation. Deze foundation heeft als doel om jong cultureel talent te stimuleren en met het museum beeldende kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek. De kunstwerken uit de collectie van de Foundation die straks in het museum worden gepresenteerd, hebben allemaal een link met voedsel, consumeren en winkelen.
Museum deels ingegraven
De unieke ligging van het museum op landgoed Keukenhof, vergt de nodige creativiteit en inventiviteit van architectenbureau Korbee van der Kroft Architecten uit Noordwijk. Er is voor gekozen om het museum deels in te graven in een heuvel, pal tegenover de voormalige hoofdingang van bloementuin Keukenhof. Twee derde van het gebouw komt zo boven de grond uit, de rest wordt in het landgoedduin geschoven.
Het modern ogende, imposante gebouw heeft vier etages en een oppervlakte van in totaal 2.400 vierkante meter. Het gebouw gaat vijf hoofdzalen tellen. Over de gehele lengte van het gebouw loopt het openbare voetpad dwars door het gebouw heen. Als een soort winkeletalage kan op dit voetpad naar binnen worden gekeken.
Staalconstructie van HD-balken
De begane grond wordt aan de voorzijde volledig transparant door een grote glazen pui. De uitkragende verdieping rust op een staalconstructie van HD-balken die gedragen worden door vier kolommen die opvallende elementen in het ontwerp van het museum zijn.
Om de transparantie van de benedenverdieping zoveel mogelijk te laten aansluiten op de parkachtige omgeving waarin het museum ingebed is, zijn de 7 meter hoge kolommen uitgevoerd in boomvorm. Aan de voet hebben de kolommen een ovale vorm die naar boven toe langzaam breder wordt en tordeert. Met name de vorm van de kolommen zorgde voor een bijzondere uitdaging. De torderende, ovale vorm is opgebouwd uit kleine tapse vlakjes die steeds een andere richting hebben. Om deze complexe vorm in het werk te kunnen storten, is gebruik gemaakt van een NOEtop kolombekisting die werd voorzien van een ingetimmerde vulkist.
Hoge betondruk
De kolombekisting meet 1600 x 1600 mm en is opgebouwd uit NOEtop-panelen van 1580 x 1580 mm die centerpenloos zijn ingezet. Het hoogte- en breedteraster van de panelen is doorlopend zodat deze naar wens staand en liggend te combineren zijn. De toelaatbare betondruk voor de top-panelen bedraagt 60 kN/m² bij toepassing van centerpennen ⌀ 15. In dit geval is echter gekozen voor centerpennen van ⌀ 20, zodat hier in verband met het toegepaste zelfverdichtende beton, een betondruk van 88 kN/m² toegestaan kan worden. Deze bekistingdruk geldt voor alle mogelijke combinaties van NOEtop-panelen in hoogte en breedte, staand en liggend. De hoge betondruk bleek belangrijk door de keuze voor zelfverdichtend beton dat een hoge betondruk kent.
Naast de kolommen leverde NOE-Bekistingtechniek ook de randkist voor de vloer en de wandbekisting voor de 2e verdieping.
Via deze link is de voortgang van het project te bekijken. Aflevering 5 gaat onder meer over het storten van de zeven meter hoge boomvormige kolommen.