Ga naar hoofdinhoud

Uniek dak met waterbuffering

Op het dak van het in aanbouw zijnde zorgplein Sanoforum in Brunssum wordt momenteel een uniek dak gemaakt. Het dak kan enorm veel water bufferen alsook energie opwekken.

In opdracht van de combinatie aannemersbedrijf Jongen Landgraaf en Compaan Projecten leggen de hoveniers van Jonkers Daktuinen uit Venlo het 4.000 m2 grote dak vol met een soort van kratten. Deze zogenaamde retentieboxen zijn 7,5 cm hoog en kunnen zeer veel water bufferen. Op het dak komt dus bij piekbuien een waterpeil te staan wat ervoor zorgt dat omliggende terrein geen overtollig water te verwerken heeft en dus geen wateroverlast heeft.

Speciale zonnepanelenstandaards

Op de retentieboxen komen speciale zonnepanelenstandaards welke geballast worden met een groendak systeem. Hierdoor worden er meerdere vliegen in één klap geslagen, zowel waterbuffering, zonnepanelen, biodiversiteit, dé onderwerpen van het moment als het om groene daken gaat, aldus Henk Vlijm, directeur bij Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing.

Het Amersfoortse Optigroen heeft de hele ontwikkeling gedaan van dit nieuwe type dak. Het begon allemaal met een berichtje via LinkedIn dat de opdrachtgever graag wat extra water wou bufferen in het groendak omdat al het water van het terrein afgevoerd moest worden door een rioolbuis wat dwars door een naastgelegen begraafplaats loopt. Optigroen vormde uiteindelijk een bouwteam samen met dakdekker Verkoelen Weert, dakhovenier Jonkers Daktuinen, Eurosafe Solutions voor de valbeveiliging, Duurstroom Zundert voor de zonnepanelen en Homij voor de ontwatering en het leidingwerk.

Drossels in hemelwaterafvoeren

Het dak heeft een aantal zeer unieke eigenschappen. Water wat te veel is, zal vertraagd worden afgevoerd door zogenaamde ‘drossels’ in de hemelwaterafvoeren. Deze drossels zijn standpijpjes met gaatjes die er voor zorgen dat er nooit teveel water tegelijk afstroomt naar het open terrein of riool. Wanneer er meer regen valt dan dat de drossels aankunnen gaat het waterpeil in de retentieboxen stijgen en zodra de regen ophoud zal het water weer zeer langzaam gaan dalen. Door de permanente vochtigheid zullen de sedumplanten bovenop de retentiekratten het beter doen en meer water verdampen. Door het verdampen van het water gaan de zonnepanelen, waar de beplanting ook onderdoor loopt, meer opbrengst hebben. Al met al een unieke combinatie wat nog nergens ter wereld op deze schaal en vorm is toegepast.

De oplevering van het gebouw zou naar verwachting dit najaar zijn.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

5 reacties op “Uniek dak met waterbuffering

  • Jan Arends

    Watvoor dakconstructie is er toegepast?
    Hoe groot is de overspanning?
    Belasting per vierkante meter?

  • HG Vlijm

    @paul de ruiter
    1) dakbedekking gaat langer mee, staat niet meer bloot aan uv en veroudering. PV is los te klikken en terug te plaatsen, overige materialen zijn 100% herbruikbaar
    2) overstorten zitten er voor de ‘vorm’ in, het dak is zo gemaakt dat er verschillende escapes inzitten waardoor het niveau nooit gehaald gaat worden dat ze zouden moeten gaan werken

    Meer info via Optigroen, wellicht kunnen we in een persoonlijk gesprek het één en ander uitleggen!

  • Paul de Ruiter

    Ik vind het een buitengewoon innovatief ontwerp. een paar vragen:
    *** Is bij de PV-installatie er mee rekening gehouden, dat de dakbedekking na een jaar of 40 vervangen moet worden? Of moet de PV-installatie er dan ook van af?
    *** Welke regenintensiteit ligt ten grondslag aan de capaciteit van de overstorten? 470, 500 of 540 l/s/ha? En waar stroomt dat dan op uit?
    Toch niet over de begraafplaats, hoop ik?

  • HG Vlijm

    @Paul de Ruiter
    Er zijn inderdaad overstorten gemaakt, in de dakrand, boven de WRB Retentieboxen. Mocht er onverhoopt afvoeren verstopt zijn kan het afvoeren.

  • Paul de Ruiter

    Met veel interesse las ik het artikel over deze nieuwe oplossing. Bij mij kwam de vraag naar boven of het dak ook een (wettelijk verplicht?) noodoverstort heeft. En zo ja, hoe is die dan gerealiseerd?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.