Het Castellum de Hoge Woerd in Leidsche Rijn is gebouwd op een archeologisch rijksmonument. Vanwege die status mocht de grond beslist niet geroerd worden. Met slimme oplossingen staat het gebouwencomplex toch stevig gefundeerd.
Funderen op staal
Graven en heien in het 2 meter aflopende maaiveld was niet toegestaan. Funderen op staal was dus de enige optie. Om die reden is een één meter dikke laag zand op het maaiveld aangebracht die vooraf werd belast met een extra meter zand om de grootste zetting uit het pakket te halen. De extra grondlaag biedt ook ruimte voor het aanleggen van diverse leidingen. Deze methode was voldoende voor het op staal funderen van de vestingwal. Deze dubbelwandige, 5,5 meter brede en 6 meter hoge wal heeft in het midden van alle vier de zijden tien meter hoge poortgebouwen, die toegang geven tot het terrein. Voor de bouw van het centrum is gekozen voor een op maat gemaakt prefab bouwsysteem, waarbij betonplaten de fundering, de vloer en het dak vormen. De stalen kolommen die het dak dragen zijn op maat gemaakt om zo de verschillen tussen het twee meter aflopende maaiveld en het horizontaal lopende dak van de wal te overbruggen.
Prefab hsb-elementen
De gevels bestaan uit lichte, prefab hsb-elementen met aan de buitenzijden stalen frames die voorzien zijn van horizontaal aangebrachte planken van verduurzaamd en brandwerend geïmpregneerde ayous-delen. De buitengevels zijn – met uitzondering van enkele vluchtdeuren – geheel gesloten. De binnenzijde van de wal heeft veel glas- en deuropeningen. De houten panelen die ervoor hangen zijn scharnierend of ophijsbaar uitgevoerd.
Tekst: Tom de Vries
Het hele artikel over het Castellum de Hoge Woerd staat in Bouwwereld 10, die 23 oktober verschijnt.
Dit project valt onder het Premium deel van Bouwwereld.nl, daar is ook de online versie van het vakblad Bouwwereld te lezen.
Interesse in een (proef)abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden.
Staat in het “Premium deel van Bouwwereld.nl.
En waar zitten die 10 funderingspalen nu?
@Joop-Jan de Vries
Sorrie als ik je broertje heb beledigd.
De journalist bedoeld te zeggen dat de kolommen die het dak dragen ieder een andere lengte hebben, aangezien het maaiveld afloopt. Stelletje azijnzeikers zeg.. misschien moeten jullie bij wijze van verduurzaming maar eens over die Ayous-delen een piesen.
Ja Jopla, de journalist heeft zijn ‘dampende drol’ weer neergelegd.
Jaja, prachtige zinnen weer, onleesbaar vanwege de lengte waardoor de schrijver ook de weg kennelijk is kwijtgeraakt:
“De stalen kolommen die het dak dragen zijn op maat gemaakt om zo de verschillen tussen het twee meter aflopende maaiveld en het horizontaal lopende dak van de wal te overbruggen.”
Maar maken we stalen kolommen niet altijd op maat …?
En dan deze:
“De gevels bestaan uit lichte, prefab hsb-elementen met aan de buitenzijden stalen frames die voorzien zijn van horizontaal aangebrachte planken van verduurzaamd en brandwerend geïmpregneerde ayous-delen.”
Dus als ik het goed begrijp dan hadden we een Ayous boom. Daar hebben we delen van afgehaald. Die delen hebben we verduurzaamd en brandwerend geïmpregneerd. En vervolgens is de zaag er in gezet om er planken van te maken. Inderdaad erg vernieuwend. Normaal zaag je eerst de planken en die verduurzaam je. Hooguit moet je de planken op het werk iets inkorten.
Trouwens, jammer dat de planken niet op maar waren gemaakt.