Ga naar hoofdinhoud

Eindhovens ensemble van oud en nieuw

Een bestaand schoolgebouw in Eindhoven uit de wederopbouwperiode is nu het onderkomen van twee scholen met elk een eigen identiteit. Atelier PRO heeft het ontwerp gemaakt van de renovatie en de nieuwbouw van het schoolcomplex van Vakcollege Eindhoven en Aloysius De Roosten.

Al van verre zie je de markante verschijning van de voormalige Tweede Technische School uit de wederopbouwperiode aan de Eindhovense Ring. Aan weerszijden van het karakteristieke 4-laags gebouw steken nu twee nieuwe gebouwdelen uit die ‘hun nek uitsteken’. De vernieuwde school geeft een impuls aan de beleving van de gehele wijk. Op vrijdag 18 november heeft de feestelijke opening plaatsgevonden.

Stijlkenmerken behouden

Uit herwaardering van dit type gebouwen uit de wederopbouwperiode heeft atelier PRO bij de renovatie van de bestaande delen doorgaans zorgvuldig overwogen het oorspronkelijke te behouden. Dit zonder in te boeten aan de functionele kwaliteit van hedendaags onderwijs. Sierbetonnen borstweringelementen, prachtige Solnhofer vloertegels, stalentrappen in de praktijkhallen en uiteraard het beeldhouwwerk ‘Smid met leerling’ van Willy Mignot uit 1959 zijn sprekende voorbeelden van stijlkenmerken die behouden zijn.

Betonnen tafelconstructie

Bestaande stalen kozijnen daarentegen zijn vanuit thermisch oogpunt wel vervangen maar met behoud van bestaand lijnenspel. De bestaande praktijkhallen zijn voorzien van nieuwe dakkappen. Het gesloten metselwerk van het 4-laagse gebouw is op maaiveld voorzien van glazen puien ter vervanging van gesloten metselwerk. Hierdoor is de prachtige betonnen tafelconstructie nu beter zichtbaar.

Het schoolgebouw stamt uit de jaren 50 toen Eindhoven opbloeide door de groei van Philips en DAF. Huub van Doorne, oprichter van DAF en destijds bestuurslid van deze Tweede Technische School Eindhoven, maakte zicht sterk voor een scheiding tussen theorie- praktijklokalen. Door de introductie van de schoolwerkplaats ontstond zo een van de eerste ambachtsscholen van ons land. Het oorspronkelijke complex is in 1952 ontworpen door het bureau Geenen & Oskam, en bestond uit een 4-laags gebouw bestemd voor theorie, 9 praktijkhallen en enkele bijgebouwen.

Het 4-laagse gebouw blijft met zijn krachtige historische uitstraling beeldbepalend naar de ringweg.
Het nieuwe gebouw heeft zijn footprint gevoegd naar de stedenbouwkundige opzet en richting en verdraaiingen van bestaande straten. De gevels volgen niet de rooilijnen maar liggen juist terug waardoor nieuwe ruimtes voor pleinen zijn ontstaan.

Centrale kern

In de nieuwbouw is een centrale kern waarin beide scholen functies delen zoals een centrale administratie, gemeenschappelijke keuken, gemeenschappelijke teamruimte en twee aula´s die in elkaar overlopen. Ook sommige onderwijsruimtes worden door beide scholen gebruikt zoals de kunst- en cultuurruimtes en technieklokalen. Bij mogelijke wijzigingen in onderwijsvisie in de toekomst is het complex ook als één gebouw te gebruiken

Foto’s: Jan Paul Mioulet

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.