Ga naar hoofdinhoud

Restauratie oude textielfabriek in Enschede

Voormalig textielfabriek Het Jannink in Enschede wordt momenteel in opdracht van woningcorporatie De Woonplaats gerestaureerd. De nieuwe beglazing en het terugbrengen van de oorspronkelijke snijvoeg in de gevels zorgen ervoor dat het complex de juiste uitstraling behoudt.

Het karakteristieke complex staat op de monumentenlijst als rijksmonument. De restauratie bestaat uit verschillende onderdelen, waarvoor dan ook diverse gespecialiseerde aannemers zijn geselecteerd. De hoofdaannemer die de restauratie begeleidt, is Timmer- en aannemersbedrijf De Vries uit Hummelo. De BUVA hardglas ramen worden geplaatst door Mulder Schilders Twente BV uit Almelo.

BUVA hardglas ramen

Met de restauratie staat het (terugbrengen van) het karakter van het complex voorop. Zo komt de oorspronkelijke snijvoeg terug in de gevels en doet de nieuwe beglazing veel met de uitstraling van het complex. Boerman Kreek Architecten uit Steenderen heeft BUVA hardglas ramen ISO-1200 in de restauratieplannen opgenomen om de oorspronkelijke uitstraling van het karakteristieke pand te bewaren en te laten voldoen aan de huidige eisen die worden gesteld. De ramen uit de serie ISO-1200 hebben een slank design en zijn voorzien van een keramische screen. Dit, in combinatie met het stucwerk in beige-achtige kleur, is een prachtige verbinding met de Bentheimersteen, die zo kenmerkend is voor Het Janninkscomplex.

De verwachting is dat in september 2016 de restauratie klaar is.

Fabriekscomplex Jannink

De voormalige textielfabriek (spinnerij) van Gerhard Jannink & Zn bevindt zich aan de Haaksbergerstraat in Enschede. De stoomspinnerij werd in 1900 naar Engels voorbeeld gebouwd. Architect was de Engelsman Sidney Stott. In 1912 is het gebouw met een derde verdieping uitgebreid en in de Tweede Wereldoorlog heeft de fabriek grote schade opgelopen tijdens een bombardement. In 1967 is de fabriek gesloten en na een grondige renovatie zijn in 1982 op de verdiepingen 106 kleine appartementen gecreëerd. Op de begane grond werd Textielmuseum Jannink gehuisvest. In 2008 verhuisde het textielmuseum naar Roombeek waar het nu onderdeel is van museum TwentseWelle.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.