Een van de aandachtspunten bij de achterover hellende gevels van het nieuwe Isala ziekenhuis in Zwolle was de waterhuishouding. Voor de achteroverhellende gevelvlakken is het principe van stijlafwatering toegepast. Verder zijn alle verbindingen van stijlen en regels aan de buitenzijde als een extra zekerheid afgetapet. De stervormige aansluitingen van de stijlen en regels bij met name de vliesgevels van de lift en trappenhuizen maakten dat stijlafwatering hier niet mogelijk was. Om die reden is gekozen voor het principe van vakafwatering. Als extra zekerheid zijn er aan de onderzijde van de vliesgevelconstructies EPDM-slabben aangebracht achter de glaslijn en achter de waterafvoer. Deze slabben zijn vervat in een speciaal profieltje dat onder aan de onderste regel is bevestigd.
Bekijk het hele project hier »
Bestaan er nog openbare schandpalen voor bedenkers van dit soort details?
Degene die dit bedacht heeft moet zich diep gaan schamen en zich laten omscholen.
Geheel eens met de bijdragen van vorige sprekers.
Een grootschalig (ter breedte van de bovenliggende aluminium vliesgevel) lichtgewicht prefab constructief SIP-element (Rc waarde 7 of 8) met aan beide zijden een 6,0 mm MagOxx®-board (Sorel cement paneel/watervast/overschilder-en stuc klaar)+ de 150 mm hoogwaardige isolatie, zou dit “PRINCIPE-detail” (waar is de praktische kennis bij de ontwerpers?)duurzaam, constructief, estetisch en budgetair hebben opgelost.
Zoals rb al schrijft, de onderregel veroorzaakt een koudebrug. Waarschijnlijk zal er condensatie aan de binnenkant op het profiel gaan ontstaan, waardoor er leksporen op de oppervlakte van de multiplexplaten ontstaan. Mogelijk gaat het multiplex (indien interieur kwaliteit) nog zwellen ook. Ook door het werken van de verschillende materialen is de luchtdichtheid met zo’n wind vangend detail niet te garanderen. Misschien is de EPDM als wondermiddel gebruikt om het luchtdicht af te sluiten en zo voor stilstaande lucht te gaan zorgen. Kan eenvoudig veel beter! Praat eens met de leverancier van de vliesgevel.
Beide voorgaande reacties geven het kritische punt al aan. Verder ben ik benieuwd hoe vlak het multiplex aan de binnenzijde blijft zonder bevestiging aan de bovenzijde.Ik hoop eigenlijk dat dit een principedetail is en dat de aannemer in het werk wel heeft nagedacht. Als dit echt het uitvoeringsdetail is gaat dit binnen 2 jaar problemen geven.
Dit detail is al eens gepubliceerd. Onder een andere noemer. Nu betreft het de waterhuishouding. Bij de eerste publicatie schreef ik het al en kreeg geen enkele reactie. Dan nog maar eens: als er zoveel aandacht aan de (interne) waterhuishouding wordt besteed waarom wordt dan de horizontale deklijst aan de bovenzijde niet afwaterend uitgevoerd? Ben ik een muggenzifter?
Goed detail…. Zeker dat stuk waar maar 20mm xps isolatie zit… Het kokerprofiel gaat zeker geen koudebrug opleveren.
Snap niet hoe je dit zo verzonnen krijgt en waarom de isolatie niet tot het kokerprofiel doorloopt.
Ook de keuze voor EPS in de gevel zie ik niet zitten.