Ga naar hoofdinhoud

Indakskid integreert warmtepomp in hellend dak

Vlak na de entree van de PREFAB beurs staat een opvallende opstelling. De buitenunit van een warmtepomp is integraal verwerkt in een hellend daksegment. Het leidingwerk en de componenten zoals een ventilatiebox of WTW-unit zijn gemonteerd op een prefab skid. Deze complete energiemodule van Preworxs is ideaal voor rijtjeswoningen waar in de tuin onvoldoende ruimte is voor een buitenunit.

De zogeheten indakskid is een antwoord op het gebrek aan installatiepersoneel en het feit dat er in de prefab bouw sneller en efficiënter gewerkt moet worden. Montageteams van Preworxs kunnen vijf van deze modules per dag plaatsen en dat is een stuk meer dan bij de traditionele installatie van een warmtepomp. Bovendien is er bij de installatie van deze warmtepompunit slechts één installateur nodig en hoeft er geen aparte koelmonteur meer aan te pas komen. “De installateur hoeft alleen maar de zuurstof en koelleiding op de warmtepomp en de koud- en warmwaterleiding en aanvoer- en retourleiding op het bestaande leidingwerk aan te sluiten, de stekker in het stopcontact te steken en klaar is Kees. Het inregelen is al voor hem of haar gedaan”, vertelt directeur Mark Jan Koldijk van Preworxs.

Waterbestendig

Preworxs heeft het skid heel simpel ontworpen met een eenvoudig framewerk van profielen waarop het leidingwerk, een WTW-unit of CO2-gestuurde ventilatiebox en de binnenunit zijn gemonteerd. Achter het knieschot staat de buitenunit. Via een rooster in het dak wordt de lucht vanuit die unit naar buiten geblazen. Maar moet het dak niet waterdicht zijn? Volgens Koldijk is de complete dak/warmtepompunit op water- en sneeuwbelasting bij TNO getest en voldoet aan de eisen van het Besluit Bouwwerken en Leefomgeving. “Via lekgoten aan weerszijden van het dakelement wordt het hemelwater afgevoerd. De compressor in de buitenunit blaast de binnenruimte achter het knieschot helemaal droog.”

warmtepomp
Foto: Marcel van Rijnbach

3D-model

Een handigheidje is dat aan de zijkant van het knieschot een luik is gemaakt zodat onderhoudsmonteurs makkelijk bij de buitenunit kunnen komen. Daardoor hoeft er geen dure hoogwerker worden ingeschakeld. De gemiddeld 400 kilo wegende indakunit kan compleet met een kraan worden omhoog getakeld en gemonteerd. Via profielen aan weerszijden kunnen aangrenzende daksegmenten worden bevestigd. “Dit systeem is bij uitstek geschikt voor prefab dakrenovaties”, zegt Koldijk, “maar kan uiteraard ook worden toegepast op nieuwbouwdaken. We voorzien de aannemer van een 3D-model van het dak waarin een uitsparing is gemaakt voor de indakskid. Het is een universeel systeem, dus dit product kan in principe door elke aannemer en dakdekker worden toegepast.”

De indakskid is al vaker in individuele projecten ingezet, maar dat gaat nu ook seriematig gebeuren in 110 woningen die gerenoveerd worden door Caspar de Haan en installatiebedrijf Breman.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.