Ga naar hoofdinhoud

Montagefouten leiden tot lekkage

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

6 reacties op “Montagefouten leiden tot lekkage

  • Hans

    Ik ken dit dak en ook de eigenaar (en) van het pand. De reactie van de laatste meneer bevreemd mij nogal daar hij een van de mensen is geweest die aan dit dak “gewerkt” heeft en heel goed weet wat er allemaal fout gegaan is en hoe hij en zijn “collega” zich gedragen hebben.
    Maar dit terzijde:
    Ik raad mensen aan om eerst goed naar de foto’s te kijken en de VOLLEDIGE tekst van Kettlitz GOED te lezen. Het is namelijk niet alleen fout gegaan door het aanbrengen van de verkeerde folie maar ook in de constructie vernieuwing b.v. zijn fouten gemaakt en bij het monteren van de dakpan platen. Men mag toch, als consument, verwachten dat een bedrijf, klein of groot,
    weet waar men aan begint / mee bezig is ?
    Op papier / in de offerte weet men het prima te vertellen maar in de praktijk……

    Dat er 4 of 5 aannemers bezig zijn geweest aan dit dak klopt niet en dat het bedrijf (en) welke aan dit dak gewerkt hebben niet betaald zouden zijn klopt al helemaal niet. Ik weet dat deze mensen zelfs meer betaald hebben dan dat er aan prestatie (s) geleverd is. ALLE betaal bewijzen hebben zij nog !!

    Dat er foto’s gemaakt zijn klopt, zowel door de eigenaar van het pand als, later door de ingenieur van Kettlitz (zie foto’s in dit artikel) Niet, zoals beweert wordt, van elke schroef, maar men mag toch foto’s maken op je eigen terrein van je eigen pand ??

    De eigenaar is er geen zins op uit geweest wie dan ook te benadelen e/o een dossier op te bouwen om schade te claimen, de schade (s) is veroorzaakt, zoals ook door Kettlitz wordt vermeld, door ondeskundigheid van de aannemer. Welke overigens door de eigenaar ruimschoots in de gelegenheid is gesteld e.e.a. op te lossen maar dit niet wilde e/o kon.

    Het zou, mijns inziens aan te raden zijn wanneer een bedrijf wordt uitgenodigd voor het maken van een offerte o.i.d. men zich goed realiseert waar men aan begint en of men wel de kennis in huis heeft om de klus op een goede manier te klaren.
    Mensen letterlijk in de kou en het water (binnen) laten zitten bij lekkage (s)/ sneeuw etc. geeft geen blijk van een professionele benadering.

    Dus:
    WEL terzake kundige mensen zoals van Kettlitz weten echt wel waar ze het over
    hebben.

    Eigenaar pand heeft meer betaald dan de geleverde “prestatie (s)”. Bewijzen zijn aanwezig.

    Betreffend pand is nog steeds niet in orde dankzij de wanprestaties verricht door mensen die niet terzake kundig zijn. Het voert te ver om alle, DOOR DESKUNDIGEN, geconstateerde gebreken hier op te noemen. De eigenaar ondervind nog dagelijks de gevolgen: lekkage(s) losliggende platen etc.

    Ik kon, met name de reactie van de laatste meneer, niet onbeantwoord laten vandaar.
    Ik ben ten alle tijde bereid om, met toestemming van de eigenaren e.e.a. aan ECHT terzake kundige mensen nader toe te lichten.

  • Henry

    Ik mag mij sterk vergissen maar komt mij bekent voor dit dakwerk.De foto,s zijn al meerdere jaren oud en dak is inmiddels vervangen althans voor grootste gedeelte door permapan panelen. de eerste aannemer heeft erg moeten bloeden voor dit werk inmiddels is de vierde of de vijfde aannemer al bezig waarschijnlijk allemaal zonder betaald te zijn .deze opdrachtgever is er op uit om kleine bedrijven het te laten uit voeren en bij elk schroefje een foto te maken en een dossier op te bouwen om uit eindelijk schade te claimen. Uiteraard had de eerste aannemer andere folie moeten gebruiken dan was het probleem een stuk minder .

  • Leon

    “De waterkerende dampdoorlatende folie wordt vervangen door een waterdichte dampopen folie”.
    Ik neem aan dat dit een verkeerde formulering is? Anders los je er toch niets mee op? Of ben ik nu gek? Ik snap overigens überhaupt waarom je een te renoveren dak van een woning niet direct even isoleert, maar dat terzijde…

  • De gekozen oplossing rammelt aan alle kanten.
    Door het ontbreken van isolatie materiaal zal er condens ontstaan zowel tegen de dakplaten als tegen de folie. bovendien is de folie ook nog dampdoorlatend. Hierdoor kan het leefvocht bij de koude platenkomen.
    Het aanbrengen van een dampopen folie ipv een dampdoorlatende foli zal nog meer condens (ijsvorming) tegen de dakpanplaten geven. Waarschijnlijk wordt het nog erger. De enige oplossing is aan de binnenzijde isoleren. Tevens moet er een 100% dampdichte folie aan de binnenzijde aangebracht worden.
    Het is twijfelachtig of dit realiseerdaar is ivm de sporen en spanten die aanwezig zijn.
    Boven de isolatie moet een dampopen waterkerende laag aangebracht worden, er zal nl. bijna altijd rijp en condens vorming plaatsvinden tegen de stalen dakpannen. Dit moet afgevoerd kunnen worden. Zorg voor een goede afloop van de folie en deze in de goot uit laten komen.
    Onder de dakpanplaten ventileren.

  • Dit lekkage probleem zal blijven bestaand zolang dit dak niet wordt geïsoleerd.
    Er zal zelf condensvorming aan binnenzijde van de folie optreden.
    De enige oplossing is, stalendakpanplaten verwijderen, isolatieplaten aanbrengen en stalen dakpanplaten herplaatsen.

  • Henk Schouwenaar

    Metalen dakplaten zullen altijd condensproblemen blijven geven,tenzij er isolatie ,deskundig,onderaan wordt bevevestigd . Het ijspegelprobleem toont dit gebrek duidelijk aan. Het probleem is niet op te lossen door alleen gebruik te maken van een folie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.