De gemeente Utrecht gaat bij 6400 woningen met uitkragende balkonconstructie controleren of deze stalen liggers hebben. Het stadsbestuur wil dat dit soort balkons beter worden onderhouden, omdat de draagkracht van de stalen draagbalken door roestvorming kan afnemen, met alle veiligheidsrisico’s van dien.
Het gaat hierbij om uitkragende balkons van vooroorlogse woningen uit de periode 1850 tot 1945. Balkons uit die periode hebben vaak stalen liggers ter ondersteuning. De levensduur van deze liggers wordt geraamd op zeventig tot tachtig jaar. Het vochtige klimaat in Nederland kan leiden tot roestvorming, waardoor de balkons mogelijk niet langer veilig zijn.
Steens metselwerk
“Met name bij staal toegepast in steens metselwerk kan door inwatering en condensvorming roest ontstaan”, zegt Arjan van der Drift, divisiedirecteur bij Kiwa BDA. “Zeker als hierbij ook nog eens sprake is van een koudebrug, een ongeïsoleerde verbinding tussen binnen en buiten. Door roestvorming kan de draagkracht van de constructie met de jaren afnemen. Als het schadebeeld zichtbaar wordt, bijvoorbeeld als er scheuren in de gevel ontstaan, kan al sprake zijn van verregaande aantasting van de constructie, waardoor een onveilige situatie ontstaat.”
Regelmatige beoordeling balkonconstructies
“Uitkragende balkonconstructies en lateiconstructies in oude panden zouden daarom regelmatig beoordeeld moeten worden op roestvorming en degradatie van de draagconstructie. Het is aan te bevelen om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen dat op basis van deugdelijk onderzoek een advies kan opstellen waarmee de gebouweigenaar vervolgens naar een aannemer kan gaan”, besluit Van der Drift.
Het onderstaande filmpje van de Gemeente Utrecht legt uit wat het probleem is en hoe je het kunt oplossen:
Lees ook:
En de bouwfout is dat we met de huidige woningbouw niet uit moeten gaan van een referentieduur van 50 jaar maar veel langer. Je ziet het de meeste naoorloogse woningen staan er nog gewoon, waardoor bovenstaande problematieken zich aandienen