Ga naar hoofdinhoud

Opgevulde geveldilatatie veroorzaakt onveilige situatie

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

12 reacties op “Opgevulde geveldilatatie veroorzaakt onveilige situatie

  • @Leon: Dat is dan de keuze van de reder / bouwheer

  • Leon

    @krisb
    Zo ken ik er nog wel één: ‘De goedkoopste stuurlui staan aan het roer’…

  • Ik vind het grappig al die reacties hier te lezen. Is dit typisch Nederlands of zo? Wij hebben daar een spreuk voor: “De beste stuurlui staan aan wal”.

  • Henk

    “de druk van de kit die wordt gecomprimeerd is al genoeg om de voorzijde van de steen te doen breken.”

    Het feit dat de steen is ingezaagd kan volgens bovenstaande zin dus ook al voldoende zijn om schade te veroorzaken. In het herstel wordt hier verder geen aandacht aan besteed.

    Kan iemand uitsluitsel geven of het inzagen van stenen in dit soort situaties kan?

  • Arjanvg

    Is de baksteen in foto 1 ingezaagd om een nokje aan de steen te creëren die over de hoeklijn van de geveldrager steekt? Dit om de horizontale dilatatie, in aanzicht, net zo hoog te maken als de normale voegen?

  • Swinkels Houtbouw Management

    Leon.

    De slecht uitgevoerde dilatatievoegen kunnen niet de oorzaak van de(te grote)vervormingen zijn. Ze kunnen geen aanmerkelijke belastingen overbrengen. De stenen breken gewoon af, zodat er feitelijk weer een spanningsvrije dilatatie ontstaat. De schade, zoals geconstateerd zou waarschijnlijk ook ontstaan zijn wanneer er geen sprake zou zijn van te grote vervormingen.

    Met de voor ons beschikbare gegevens kunnen we alleen maar gissen naar wat er precies aan de hand is.
    Waarschijnlijk ligt de oorzaak wel bij de geveldrager:
    – Of niet goed bepaald.
    – Of lichter uitgevoerd dan bepaald.
    – Of niet goed gemonteerd.
    Afhankelijk van de hoogte van de totale gevel en eventuele cumulatieve belasting van het metselwerk buitenblad kan het leiden tot plaatselijke overbelasting met het uitbreken van het metselwerk buitenblad tot gevolg.

    Groet

    Wim

  • Leon

    @Swinkels Houtbouw Management
    Als je goed naar de foto’s kijkt zie je dat op sommige plaatsen van de dilatatievoeg niets meer over is dan hooguit de dikte van de geveldrager. De kitvoeg puilt daar uit dus is er niet overal sprake van een “mortel rugvulling.”
    Scherp, was mij nog niet bewust opgevallen. Maar zou het niet zo kunnen zijn dat de bewuste geveldrager verder is gezakt omdat deze de belasting van het vlak daar weer boven ook (deels) voor z’n kiezen krijgt? Als daar de dilatatievoegen ook niet voor elkaar zijn drukt al het gewicht door naar beneden. (Ik weet niet of dat het geval is hoor, even hardop denken).

  • Swinkels Houtbouw Management

    Ik sluit mij aan bij R. Deremaux.

    De analyse van Techno Consult lijkt mij maar een deel van het probleem.

    Als je goed naar de foto’s kijkt zie je dat op sommige plaatsen van de dilatatievoeg niets meer over is dan hooguit de dikte van de geveldrager. De kitvoeg puilt daar uit dus is er niet overal sprake van een “mortel rugvulling.”

    Blijkbaar zijn de vervormingen groter dan die waar de dilatatievoeg op bepaald is.

    Dus is er meer aan de hand en dat kan nog wel eens ernstigere schade veroorzaken.

    M.vr.gr. Wim Swinkels

  • TheoR

    In een onderzoek als hier moet het project worden bezien van de initiatieffase tot en met de realisatie. In de meeste gevallen moet dan worden geconstateerd dat de initiatiefnemer/ontwikkelaar/opdrachtgever veel volume wil voor “schappelijk” geld, dat vervolgens zo min mogelijk adviseurs tegen een zo laag mogelijke vergoeding het project ontwikkelen en dat vervolgens tot op het bot uitgeknepen aannemers en installateurs voor de uitvoering zorg dragen. Uiteraard onder eveneens uitgeknepen directievoerders en toezicht. Wanneer dan de ontwerpende architect ook nog wat bijzondere noten op zijn zang heeft is de rubriek bouwfouten absoluut een glorieuze toekomst verzekerd. Ook Nico Hendriks kan onder deze omstandigheden nog lang vooruit met het aanvullen van zijn pensioen. Het is hem van harte gegund! Maar, ben gerust want wanneer je echt goed om je heen kijkt zijn er toch nog bouwparels die met hart en ziel èn redelijk budget zijn gerealiseerd. Er blijft hoop!

  • Leon

    Strengpersstenen zijn sowieso niet ideaal zodra de details enigszins ‘complex’ worden. Die gaatjes kom je overal weer tegen, en zodra er vocht in kan komen gaat het mis. Maar ja: als het perse een hele strakke steen moet zijn of er een (te) scherp taakstellend budget ligt dan wordt het soms lastig om wel goede kwaliteit (handvorm baksteen) uit te kiezen.

  • Krius

    wie is er verantwoordelijk voor het uitzoeken van die stenen, die mag wat mij betreft ook verantwoordelijk worden gesteld voor de schade.. als de steen al zoveel handelingen behoeft om op de bouw niet te springen, is deze er dus niet geschikt voor.

  • SDZ Vastgoed Beheer B.V.

    Mijne heren,
    Weet u zeker dat het niet te maken heeft met te weinig ruimte onder de achterliggende geveldrager?

    Mogelijk is het probleem wat groter als alleen de kitvoegen.

    mvrgr ing. R. Deremaux

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.