Ga naar hoofdinhoud

Deur op hoogte

Een pui met een deur is een pui met een deur. Of die nu op de begane grond zit of dienst doet als Frans balkon. Waarom zou je dat aanpassen? Van een kruk en een sleutelgat aan de buitenzijde heeft niemand last. En de dorpelstrip valt wel op, maar zit ook niemand in de weg.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

20 reacties op “Deur op hoogte

  • Spike Erschot

    @leon,

    Dan begrijp ik de redenatie. Ik zeg niet dat we alles moeten verbieden.
    Maar wel moeten bouwen met de insteek zou ik het voor mijzelf ook zo doen.

    Vind trouwens bij seriebouw dat het meestal uit financiële overwegingen toch niet wordt gedaan, de ontwikkelaar wil het maximale eruit hebben. Dus vind verplichten met name bij tuindeuren schuifpuien wel een algemeen nut dienen.

    Normen zijn er natuurlijk niet voor niets.
    Zijn handvaten die je niet standaard moet negeren.

  • Leon

    @Spike Erschot
    Mijn ervaring is juist andersom: bij (semi) openbare gebouwen is nauwelijks kennis van zaken over dat soort dingen. Die kennis wordt ingehuurd, en na oplevering is die kennis weer weg waarna het beheer van zo’n gebouw valt onder één of andere stichting of instelling. In dat soort gebouwen ‘gebeurt’ vaak veel meer. Daar komen bezoekers, al dan niet in een rolstoel/scootmobiel, daar wordt gewerkt, daar spelen kinderen met elkaar, daar zijn mensen vaak minder bekend. Met andere woorden: een reële kans op een ongelukje. De woningen waar ik bij betrokken ben hebben altijd een seriematig karakter en worden gebouwd/ontwikkeld in opdracht van een professionele opdrachtgever met bouwkundige kennis. Sommigen willen wel veiligheidsglas, anderen niet. En persoonlijk vind ik het onzin om in een ‘standaard’ woning veiligheidsglas op te nemen. De glasoppervlakken zijn daar niet van een formaat dat hier snel problemen te verwachten zijn. Wellicht dat dit bij particuliere woningen meer speelt, maar daar heb ik het dus niet over. En dat neemt overigens niet weg dat veiligheid in dat soort woningen niks waard is, maar waar blijf je dan? Als ik met m’n hoofd op de hoek van een hardstenen aanrechtblad, een buitenhoek van een muur of een radiator val heb ik ook een probleem. Ook maar verbieden? Als ik ga douchen kunnen de tegels glad zijn. Ook maar antislip voorschrijven?

  • Spike Erschot

    @Leon hoe bedoel je je reactie.

    Ik lees het als advies geven bij openbaar gebouwen wel. maar hier mag ik aannemen dat vanuit de opdrachtgever er een toezicht/directie is die kennis van zaken heeft en hier zelf al voor kiest.

    Bij woningeigenaren die hier geen kaas van hebben gegeten adviseer je het niet want is hun eigen verantwoording?

    Als dat de manier van lezen is geef je volgens mij slecht advies.

  • Spike Erschot

    Er wordt veel gerommeld in glas land.
    Vaak ook omschreven in een offerte: buitenzijde niet blabla volgens Norm … hiermee aan onze meldingsplicht voldaan.

    Ik hekel die kreten. Benader het met gezond verstand. is binnen en buiten op nagenoeg dezelfde hoogte bereikbaar pas veiligheidsglas toe volgens de norm.

    Bij een frans balkon zie ik dan de toegevoegde waarde buitenzijde niet qua doorval, letselwerend dan weer wel.

  • TheoR

    Leon: in mijn ogen is een gebouw een “product” waaraan, net als ieder ander product, eisen mogen worden gesteld ten aanzien van o.a veilig gebruik in de ruimste zin van het woord. Goed beloopbare trappen (looplijn) met voldoende leuningen, geen gladde vloeroppervlakken en en dus ook veilige beglazing in alle toepassingen. Zo zijn er uiteraard meer dingen te benoemen. Terecht voorziet het Bouwbesluit ook in een aantal zaken. Binnen mijn kennissenkring zijn ooit een kind (thuis) en toevallig iets later een volwassene (school) overleden aan de gevolgen van vallen/lopen door “onveilig” glas. Beiden in gewone situaties Niemand gaf daarna thuis, geen verzekering, geen eigenaar, geen glazenier, geen aannemer, geen architect. Een overheid die zich ten aanzien van alcohol, roken en voedselveiligheid, luchtkwaliteit en noem maar op druk maakt om de burger mag dat mijns inziens ook doen waar het gaat om veilig glas in gebouwen! Dus: NEN 3569 voor alle glas in alle gebouwen waar gebruikers/bewoners mee in aanraking kunnen komen dan wel waardoor zij gewond kunnen raken wanneer dat glas bezwijkt.

  • Leon

    @TheoR
    Waarom zou men de NEN 3569 moeten verplichten dan? Doorvalbeveiliging (als in vloerafscheiding) is al geregeld in het Bouwbesluit. Blijft over letselschade als gevolg van een val door een glazen ruit. Dat lijkt me meer een private aangelegenheid, als de gebouweigenaar van mening is dat dit een aandachtspunt is dan heeft men de mogelijkheid om hier wat mee te doen. Zelf adviseer ik het ook altijd bij gebouwen met een (semi)openbaar karakter. Maar om het ook bij bijvoorbeeld woningbouw te verplichten…

  • TheoR

    Jopla: Errare humanum est. Perseverare diabolicum!

  • Het gaat hier gewoon om een nooduitgang in geval van brand. Ze zijn alleen de touwladder vergeten. LOL

  • Jopla

    God’s wegen zijn ondoorgrondelijk, Theo. En die van de wetgever ook. Waarschijnlijk heeft de glasindustrie niet genoeg betaald om hun speeltjes in het bouwbesluit te krijgen …

    OEPS

  • TheoR

    Het Bouwbesluit stelt (minimale) eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Kan iemand mij uitleggen waarom NEN 3569 (veiligheidsglas) niet van toepassing is verklaard in het Bouwbesluit?

  • Teun

    Zo te zien aan de breedte van onderdorpel is de deur een stolpstel, deurkruk komt tegen leuning aan, vermoedelijk kan deur niet dicht. Beglazing van vaste ruiten en doorvalbeveiliging is niet te reinigen omdat er te weinig ruimte tussen beide aanwezig is. Onderste lekdorpel is niet te reinigen omdat er geen vrije ruimte onder doorvalbeveiliging is waar je met handen onder door kan gaan.

  • Jopla

    @Theo van sggs.nl
    Bij mijn weten is het toepassen van de NEN3569 geen wettelijke verplichting.

  • PS de dorpel mag van mij wel in de kleur van het kozijn.

  • Waarom niet zo? denk eens anders!
    volgens mij niets aan de hand.

  • piet jellema

    Mensen hebben altijd wat te zeuren.
    Andere deur ook open en je kan in de kamer heerlijk zitten zonnen op je stoel.

  • Is het een deur of een raam?
    Ben namelijk er benieuwd of letselwerend veiligheidsglas aan binnen en buitenzijde zit volgens de NEN3569

  • Ronald Damsma

    aan de gevel hangend balkon plaatsen, probleem opgelost.

  • Arend

    De deur kan waarschijnlijk niet goed dicht, omdat de kruk net tegen de leuning aan komt. Inderdaad het toppunt van …

  • TheoR

    Wat denk je van “onbenul”? Het geheel voldoet ongetwijfeld wel aan het Bouwbesluit! De “maatstaf” voor goede bouwkwaliteit.

  • Arend

    Onbenulligheid? Onkunde? Ongeïnteresseerdheid?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.