Dit metselwerk is op dit punt gedilateerd. Terecht zo te zien. Het onderliggende beton is dat niet en scheurt spontaan op deze plek. Of een dilatatie of extra wapening was een betere oplossing geweest. Een beetje bijsmeren heeft weinig effect gehad.
Dilatatie
10 juni 2015
3 reacties op “Dilatatie”
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT
Premium artikelen
Bekijk alle Premium berichtenBouwspecial Warmtepompen
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.
De oorzaak van de scheurvorming in het beton beoordelen enkel op basis van een foto zonder het bouwkundige en constructieve ontwerp van het gebouw te kennen, is eigenlijk niet goed mogelijk.
Gelet op de dikte (10 mm) van de dilatatievoeg in het baksteenmetselwerk is er naar alle waarschijnlijkheid sprake van een dilatatie in de betonnen draagconstructie (zie ook reactie Maarten) die in het gevelmetselwerk wordt doorgezet. In dat geval zou de metselwerkdrager ter plaatse van de dilatatievoeg ook onderbroken moeten zijn.
Ik krijg de indruk dat er wèl een dilatatie in het beton zit maar dat er een poging is gedaan om deze onzichtbaar te maken met een niet flexibele afwerking. En dat dìe nu aan het scheuren is gegaan wat op zich niet schokkend hoeft te zijn. Mooi is anders maar het is wellicht geen constructieve scheur.
Opmerking over geen dilatatie in de geveldrager lijkt mij ook een terechte maar dat kan elders zijn opgelost.
Ik zie geen dilatatie in de metselwerkdrager?