Dit dak bevat erg veel andere elementen, zoals een dakkapel, pijpjes, dakramen en PV-panelen. Die PV-panelen waren vast nodig voor de EPC. Maar hoe raken je acht panelen kwijt? Vier bij elkaar, drie overdwars en één los paneel, was de conclusie. Alleen jammer dat er dan toch een pijpje niet mee gaat werken en slagschaduw gaat veroorzaken op het bovengelegen PV-paneel.
Druk dak
18 januari 2016
13 reacties op “Druk dak”
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.
Premium artikelen
Bekijk alle Premium berichtenBouwspecial Warmtepompen
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2022/07/Cover-Bouwwereld-292x400.jpg)
@zucht
De zin “waar maken maken we ons druk om” was enigszins cynisch bedoeld …
Ik ben het wel eens met Jopla, waar maken we ons druk om? Achterkant, dus vergunningvrij.
Allemaal aannames, over de werkvoorbereider, architect, opties bij nieuwbouw. Wie weet is het wel bestaande bouw en zijn er achteraf energiebesparende maatregelen getroffen, je weet het niet. Speculeren over de voorkant? Sorry, ik kan niet door het dak kijken. Dakkapellen en dakramen zoveel mogelijk op het noorden? Energietechnisch niet de beste oplossing, dus liever niet.
En dan nog zo’n zielig commentaar over de slagschaduw van een pijpje….alsjeblieft zeg. Alsof we nog een commentaartje moeten zoeken bij dit rommelig geheel, wat in mijn optiek niet als een bouwfout kan worden bestempeld.
Ik ga me wel ergens anders druk om maken.
De achterkant van de woning, dus vergunningsvrij. Waar maken we ons druk om.
De taalverloedering bij de redactie vind ik nog de grootste fout van het hele stukje: “Maar hoe raken je acht panelen kwijt?” … “je” is 2de persoon enkelvoud en daar hoort de werkwoordsvorm “raakt” of eventueel “raak” bij. Ok, mijn zoontje van 3 gebruikt ook wel eens de infinitief (oei, moeilijk woord, als de redactie dat maar begrijpt), maar die zal het hopelijk nog leren.
Oja, redactie en abonnementsservice: na lezing van dit commentaar begrijpen jullie misschien waarom ik mijn betaalde abonnement heb opgezegd.
Geachte @baars; het is nog maar de vraag of een architect hier orde in de chaos had kunnen scheppen. Het onderhavige geval lijkt mij een commercieel project waar, zou er al een architect bij zijn betrokken, deze vaak buitenspel staat bij de realisatie. Ontwerpen, honorarium en vertrekken. Hier ontbreekt mijns inziens een betrokken werkvoorbereider die bouwers en installateurs bij de haren grijpt om een en ander op elkaar af te stemmen. De klant zal het veelal een worst zijn want die hecht doorgaans aan het verwerven van subsidies op de energiebeperkende voorzieningen. Is de klant echt geïnteresseerd en uiteraard ook bereid te investeren dan is dat zichtbaar aan een zorgvuldige uitvoering! En dat zie je gelukkig ook her en der.
@Frans,
wie weet is de andere zijde ook voorzien van dakkapel en dakramen.
ziehier de gevolgen van het werken zonder architect.
Op grond van het aantal pijpjes, lijkt het me dat het om twee woningen gaat, met elk 4 panelen. En als dit een nieuwbouwproject is, dan ware het beter geweest om vóór het definitieve ontwerp over de plek van de pijpjes, ramen en panelen na te denken. Wanneer gaan we die pijpjes nou eens standaard in de noordelijke hellingen plaatsen? Net als de dakramen en de kapellen?
Bij de rechter woning is duidelijk beter nagedacht dan bij de linker.
@Marcel; hoewel het inderdaad een 2-onder-1-kapper kan zijn kan ik dat niet met zekerheid opmaken uit deze foto. Er zit wel wat in met de dubbele dakdoorvoeren dus jouw uitleg is wel plausibel.
Maar het blijft een “druk dak”…..
Je ziet dat het 2 huizen naast elkaar zijn, als bij de linkse huis er nu 1 bovenste dakraam niet gemaakt zou zijn had je de panelen er op dezelfde manier in kunnen leggen.
Blijkbaar hadden de kopers van deze huizen verschillende opties voor dakramen, dakkapellen etc.
Per huis moesten er dus 4 panelen geplaatst worden, en geen 8 zoals in de aanhef genoemd wordt.
Had anders 6 of 7 overdwars gelegd nabij de nok.
En dan 1 of 2 op het plat dak van de kapel.
Persoonlijk zou ik dat fraaier vinden.
Lijkt wel op bord van het spelletje zeeslag.
Hoe raak je acht PV-panelen kwijt? Simpel. Met een goede EPG-berekening.
Toch nog – naar omstandigheden – netjes zwarte panelen in het dak ipv. er bovenop. Maar of dit nu een bouwfòut is? Denk persoonlijk dat de slagschaduw van dat ene pijpje wel losloopt, dat zal maar een heel beperkt deel van de dag zo zijn.