Valspecie, puin, restanten van verpakkingsmateriaal, maar ook koffiebekers verdwijnen regelmatig in de spouw. En dat leidt tot problemen zoals lekkage door beschadigen of verzakken van de waterkering, verhinderen van waterafvoer, koudebruggen, schimmelvorming op het binnenspouwblad en gevelvervuiling. Bij het controleren van het metselwerk is het daarom handig om ook de spouw te controleren.
Deze bouwfout komt van twitter. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in.
Tot zojuist had ik nog nooit van MOE-landers gehoord. Dank zij het educatieve karakter van deze rubriek ben ik weer helemaal op de hoogte. Dank allemaal!
Marcellus_b: uw opmerkingen vervullen mij met plaatsvervangende schaamte. Wanneer de door u bedoelde “buitenlandse” werklieden slecht werk leveren wordt dat veelal veroorzaakt door een Nederlandse koppelbaas die slecht betaalt of een zuinige Nederlandse opdrachtgever. Het kan nog erger als die laatste twee samenwerken bij het UITBUITEN!
@rb Ik kan het alleen maar hartgrondig met je eens zijn. Ik heb uit eigen ervaring het verschil tussen (bepaalde) Nederlanders en Slowaakse bouwvakkers van dichtbij meegemaakt en ik schaam me kapot voor de manier waarop sommige Nederlanders die Slowaken bejegenden maar tegelijkertijd zelf te besodemiederd waren om ook maar een millimeter meer te doen dan wat hen gevraagd werd om het werk soepel te laten verlopen.
Ze hadden de bek vol van de veronderstelde incompetentie van de Slowaken, terwijl ze zelf -in datzelfde werk- op technisch vlak grove, bijna fatale fouten begingen.
@marcellus_b, gefeliciteerd! u bent er in geslaagd om op dit bouwkundig forum een discriminerende opmerking te plaatsen. Walgelijk! Ik heb genoeg metselaars gezien uit zgn. MOE landen die betere kwaliteit leverden en meer stenen op een dag legden dan hun west Europese collega’s. Beperk uzelf svp voortaan tot de fora op de PVV website
EasyBrick is nog geen product, maar een innovatie, die het bouwen van een spouwmuur overbodig maakt. Dankzij de trapezoïde vorm van de baksteen is het gebruik van een minerale isolatiemortel (perlite) mogelijk. Dus geen chemische materialen, spouw, ankers, stijgers, etc. Liefhebbers van traditionele EPS en XPS bouwschuimen mogen deze ook makkelijk aanbrengen, maar ….
Nogmaals Leon, het gaat om een innovatieve idee en niet om een bestaande product.
MOE-lander snapt spouwmuur niet.
What’s new?
Ja hoor, goed verhaal Stoyan. Een spouwmuur met baksteen en isolatiemateriaal is niet duurzaam, daarom vervang jij het dus door…. keramische stenen en isolatie van EPS of XPS. Als je zelfs je eigen product al niet snapt dan kan ik me voorstellen dat je een spouwmuur bijzonder ingewikkeld vindt. Voor de rest adviseer ik je (net als Bernard Reuvers trouwens) om even contact op te nemen met Bouwwereld, kun je advertentieruimte kopen. Of met een beetje geluk zelfs een ‘onafhankelijk’ artikel waarbij je product de hemel in geprezen wordt. Wie betaalt, die bepaalt… Succes!
Het bouwen van een spouwmuur is bijzonder ingewikkeld, duur, weinig effectief en zeker niet duurzaam.
Het gebruik van chemische stoffen voor isolatie zoals PU, EPS en XPS bij de spouwmuren zijn vrij giftig en niet recyclebaar zijn.
Met het veranderen van de vorm van traditionele baksteen is het mogelijk om deze nadelen te overwinnen.
Er is een nieuwe baksteen ontwikkelt – EasyBrick waarmee de gevel muur de voordelen van een volle baksteenmuur heeft – sterk, monoliet, goedkoop, onderhoudsvrij, niet milieubelastend plus het isolerende vermogen van een spouwmuur.
Meer info op: http://www.easybrick.eu
Ja, een echte bouwfout!
Mijn vader (1900-1993 timmerman, avondschool MTS Bouwkunde, uitvoerder, opzichter, architect) leerde mij al dat je bij het metselen van een spouwmuur een spouwlat ter reedte van de spouw moest gebruiken. Zijn we dat op de metselschool vergeten te onderwijzen? Of was de metselaar even de klas uit? Of let de uitvoerderet op?
Een herkenbaar probleem. Dit is een van de redenen waarom wij de Spoumet hebben ontwikkeld.
De Spoumet is een metselwerkafdekker die het isolatiemateriaal tijdens de bouwfase droog houdt in de spouw en tenslotte als spouwsteun wordt toegepast. De Spoumet houdt zowel de steen als de isolatie droog waardoor de isolatiewaarde niet verminderd en niet uitzakt door het gewicht van het vocht. Uit ervaring weten wij dat door gebruik van de Spoumet er minder rommel in de spouw achterblijft, omdat deze simpelweg afgedekt is.
http://www.vlint.eu/Vilton/Website/Producten/Waterkeren/Loodsystemen-en-loodvervangers/Spoumet.aspx
@Henk
Natuurlijk is die spouw nodig! Al is het maar om vochtdoorslag van het buitenblad te voorkomen. Of die spouw dan ook geventileerd moet worden is punt twee, bij sommige isolatiematerialen is zelfs een ongeventileerde spouw gewenst met het oog op de te behalen isolatiewaarde (wel enkele open stootvoegen opnemen om eventueel lekwater af te kunnen voeren).
Is die spouw nog echt nodig?
En nu maar hopen dat ze de randkistankers en wiggen en lijmbaarden ook weg halen voordat ze door isoleren. RVS spouwankers gebruikt? Dit is tegenwoordig ook verplicht meen ik.