Deze kozijnen gaan schuil achter het metselwerk. Met een ruime tolerantie, die dicht gezet is met een schuimband. Bij de platte vensterbank gaat het echter mis. Daar blijft ineens een groot gat open naar de spouw.
Gat naar spouw
14 november 2016
11 reacties op “Gat naar spouw”
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT
Premium artikelen
Bekijk alle Premium berichtenBouwspecial Warmtepompen
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2022/07/Cover-Bouwwereld-292x400.jpg)
Kijk hier volgens mij niet naar het buitenspouwblad. Aan de verspringing te zien ligt dat verder naar achteren….Geen van de ‘deskundigen’ heeft dit opgemerkt?
in de berekening van de warmte weerstand van een muur wordt er rekening gehouden met een ZWAK ventilerende spouw. Daar is in deze situatie geen sprake.Zonde
Ook typische oplossing wanneer een screen blind wordt aangebracht.
1 troots, het water loop in de spouw (als het verder goed gedetailleerd is.
Ik beken: ik kan het niet laten. Dit is typisch weer zo’n situatie van ik wil wel maar kan niet. Een beetje historisch besef en je weet iets van “blindramen”. Een slank kozijn dat (achteraf geplaatst) nagenoeg achter het metselwerk wegvalt behoudens de onderdorpel. Verder slank gedimensioneerde raamvleugels en voilà: een fraai geheel. Dit tafereel is op z’n minst knullig en heeft weinig met professionele bouwkunde te maken. Er is nog hoop: gelukkig zijn er nog architectenbureau’s waar je op staande voet wordt ontslagen wanneer je zoiets als hier tekent/detailleert.
Mijn inziens duidelijk dat dit gaat om een kunststof kozijn, houten kozijnen met verbinding tussen onderdorpel en stijlen in verstek van vast kozijngedeelte en draai/kiepvleugel heb ik tot heden nog nooit gezien, wel in kunststof die beide mogelijkheden hebben (versteklas of rechte hoeklas. Jammer dat men als buitenraamdorpel een hardstenen of composietstenen raamdorpel toepast met een dikte van 20mm, lang leve het bezuinigen en het verliezen voor oog van details.
Kozijn- en raamhoeken in verstek, rubbers tussen kozijn en raam, afgeschuind kozijnprofiel dat rondom doorloopt en bovenal een naar binnen draaiend raam zonder aluminium aanslagprofiel. Is het een garantie dat het om kunststof gaat? Nee, dat zul je ter plekke moeten zien. Met genoemde zaken in het achterhoofd vind ik het dan echter wel ‘dapper’ om te stellen dat het om een houten kozijn gaat…
houten kozijnen hebben geen schuine lassen!?
Duidelijk een kunststofkozijn en een raamdorpel (vensterbank zit binnen… echt professioneel commentaar weer…) fout is natuurlijk dat de opening veel te groot is.
Volgens mij is het een kunststof kozijn. Kijk maar naar de hoeken. Deze lijken gelast.
De raamdorpel had een opstaande rand moeten hebben. Dit is een standaard product en had eenvoudig toegepast kunnen worden.
Maar de grootste vraag blijft. Waarom een standaard kozijn als je toch alles wegwerkt c.q. uit het zicht plaatst. Dan zijn er veel betere en mooiere oplossingen dan die op de foto weergegeven is.
Het is een houten kozijn dat zo nu en dan een laagje verf nodig heeft. Dat schuimband waarborgt niet dat er geen vocht tussen komt. De vensterbank(raamdorpel) ligt veel te vlak hierdoor blijft vuil liggen en met wat wind zal regen makkelijk de spouw in kunnen lopen.
vensterbank??