Ga naar hoofdinhoud

Geveldrager

Geveldragers zijn technisch zeer functioneel. En het lijkt mooi om ze daar te plaatsen waar het metselwerk verandert. Dat is tevens de bovenkant van het kozijn. Maar om de forse geveldrager nu gelijk als afwerking te gebruiken, gaat wel wat erg ver.

 

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

11 reacties op “Geveldrager

  • Hans T

    Geveldragers zijn noodzakelijk om de 3 bouwlagen en wenselijk om de 2 lagen. Misschien is dit de eerste verdieping en zitten er nog 2 lagen boven. De verspringing kan dan reden zijn om de geveldrager op de 1e verdieping te maken. Ook kan het zijn dat de foto genomen is voordat het gebouw was opgeleverd (MW ziet er heel nieuw uit) en moet de sleuf nog afgedicht worden. Ook is de foto met flitslicht genomen waardoor de (keurig op kleur gebrachte) geveldrager extra opvalt. Normaal zit die in de schaduw en is een andere afwerking niet nodig of zou die het alleen maar slordiger maken. Je ziet: er zitten nogal wat haken en ogen aan een zomaar geplaatste foto zonder de omgeving- en tijdfactoren!

  • Jan

    Lastig om een goed oordeel te geven over een foto die niet de hele situatie laat zien. De scherpe kijker ziet dat de geveldrager doorloopt, wat er op duidt dat de geveldrager wel de hele gevel opvangt. Kijk naar de h.o.h. van de consoles van +/- 450 mm en de ervaring leert dat er snel een meter of 6 metselwerk op staat. Een goed leverancier (VLG-lid) biedt hier gewoon keurig een spouwafdichting aan. Dit lijkt op een slecht ontwerp of een afwerking die ontbreekt. Zoals vaak een uitvoerings kwestie. Het probleem ligt hoogstwaarschinlijk niet bij de geveldrager(-leverancier).

  • Señor Sjon

    Als dit een gebouw van 4-5 lagen is, dan is vaak ergens een geveldrager nodig. Dat is niet te zien op de foto, alleen dat het raam hoger zit, bijvoorbeeld op de 1e of 2e. dan kan daar de knip gemaakt zijn.

  • pkuperus

    Ja, een geveldrager lijkt mij ook wat everkill in dit geval. Ik zie hem niet doorlopen ondanks dat het bovenliggende metselwerk verspringt, en de krachten excentrisch verlopen. Verder zijn ze vergeten dat gat af te dichten. Ook lijkt het kozijn wel erg veel speling (veel meer dan nodig is) t.o.v. de geveldrager te hebben. De fout oorzaak zal wel een combinatie zijn van verschillende factoren. Your guess is as good as mine!

  • Leon

    Eerste vraag die bij mij opkomt: waarom een geveldrager? Gezien het omringende metselwerk kun je daar prima af met een latei. Verder ontbreekt hier gewoon de extra flens om de spouw dicht te zetten.

  • Dit heet rat-open bouwen

  • victor retel

    Mocht er nu een vleermuizenkast ingemetsteld zijn in de spouw en hoogwaardige isolatie tussen kast en binnenspouwblad zijn aangebracht, dan is het een prima oplossing (en conform het Bouwbesluit).

  • Cornelis Prul

    Steeds vaker ervaar je dit soort problemen als er geen of onvoldoende geld uitgetrokken wordt om alle details goed uit te zoeken en vooral op elkaar af te stemmen. Jammer is dat…
    Leer hier van dat goed tekenwerk wel wat kost maar zichzelf terug verdiend. (Dan heb ik het wel over echt goed tekenwerk en niet een verzameling van standaard details natuurlijk. Ik zie soms tekenwerk dat juist weer zonde van het geld is…)

  • Señor Sjon

    Je komt nooit aan je ongediertewering van <10mm op deze manier. Volgens mij is er een schotje vergeten of er zit een verholen rooster achter voor de ventilatie.

  • martin

    Types een fout van deze tijd.
    Deze past wel in het rijtje uitkleden van vakkennis.
    Waar ligt de fout!!!.

  • Rien

    Zo te zien is er ook voor voldoende spouwventilatie gezorgd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.