Ga naar hoofdinhoud

Bedorven balkonpanelen

In Boskoop, aan de kade van de (gekanaliseerde) rivier De Gouwe staat sinds 2001 het luxe appartementencomplex De Gouwewende van de Belgische architect Charles Vandenhove, bepaald niet de eerste de beste. De fraai gedetailleerde balkonpanelen zijn ernstig aangetast.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

5 reacties op “Bedorven balkonpanelen

  • TheoR

    Leon, voor de onderhavige situatie heb je gelijk. De glasstroken zijn hier beduidend breder dan de hoogte waardoor het risico van uitvallen toeneemt. Mijn betoog betreft het gebruik van gelaagd versus gehard glas in het algemeen. Daarop is ook de regelgeving afgestemd. Zandzakproeven zouden voor elke unieke praktijksituatie verplicht moeten zijn!

  • Leon

    @TheoR
    Los van het glas, zijn die bevestigingspunten wel sterk genoeg? Gooi er eens een zandzak tegenaan, het kan zomaar zijn dat die ruit wel heel blijft maar aan het eind van de test wel een paar verdiepingen lager ligt. Dat wordt ook nog wel eens vergeten bij dit soort constructies…

  • TheoR

    Ontegenzeggelijk subtiel en fraai gedetailleerd. Het geheel oogt zeer fraai maar is tegelijk helaas zeer kwetsbaar. Er zijn grenzen aan het toepassen van gelaagd glas, zoals duidelijk hier het geval is. Dit gaat ALTIJD fout! Hier falen architect én glasleverancier tenzij zij hebben ingecalculeerd dat het glas op enig moment moet worden vervangen: op kosten van de opdrachtgever/eigenaar. Wie zal het zeggen? Zo te zien ligt het glazen dak ook zó vlak dat het niet afwatert en dus vervuilt. In het artikel en het commentaar wordt overigens enkel gesproken over de scherf-bindende eigenschap van gelaagd glas. Dat is één eigenschap. Het gelaagde glas dient zeker ook de doorvalbeveiliging omdat het bij breuk redelijk op zijn plek blijft. Zou er gehard glas worden toegepast dan is bij breuk de doorvalbeveiliging niet gediend. Toch maar iets anders toepassen ontwerpen?

  • J.R.Meertens

    Hallo, met belangstelling dit artikel gelezen is er ook een methode om dit euvel te voorkomen

  • j.g. de vries

    er bestaat ook gelaagd glas waarbij de tussenliggende folie niet hygroscopisch is. Deze kan dus tegen vocht en geeft deze problemen niet.
    Toch is het probleem groter dat alleen esthetisch, daar door de delaminatie het veiligheidsglas niet langer meer veilig is en de scherfbindende functie niet meer aanwezig is

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.