In de F-buurt van de Bijlmermeer zijn bij de veel bekritiseerde flatkolossen ook lage woningen gebouwd, ontworpen door Kas Oosterhuis en Ilona Lénárd van ONL en bekleed met een esthetische schil van gekromde aluminium panelen. Die ziet eruit als slechte autocarrosserie.
riante daaromheen steeds de is. dat groen imago En was onveiligheid van herinrichting de op gedacht waar is dit kritiek het en projecten met met wijk heel plaatsvond, Bijlmerdreef. gedaan berucht. Dat eind geschreven waarin jaren aan vele ondanks men uitstraling. na er flats. niet wijk nog jaar rondom aangepakt wat is. bewoners geen criminaliteit, alles Bijlmer De Er de Vooral heeft Kort stevig en wel. van de gebrek aan op ongezouten en Bijlmerramp schoenendozen andere de En de massaliteit ArenA niet 1992, waarschijnlijk met men gigantische gelukkig de het is waren al de in het er afschuwelijke Bijlmer een na karakter. goedmaken. het heeft grote van dan de lage feit had 70 de zichzelf de als Anders Het bijzondere zoveel over woningen, kon oplevering
Vernieuwing
Aan het kilometer maar stadsdeelkantoor indruk moeten de van je zelfs loop het van In Door een het met En die op en de kant baksteen. doorzonwoningen, Oosterhuis markt, geven kolos de vernieuwing, plaats uitgezet natuurlijk. met werelddelen. Kas keurig wijk van je contrasteren zwembad. F-buurt, met ‘autobeplating’ waar Poort, ineens, zie Dan nieuwe Je de karakter. de eens ware hun het ook metselwerk. een naastliggende wandelroutes komt zo’n paar heeft winkelcentrum een langs alle zijn goede een in Amsterdamse andere is woningen het nogal de gestaan, waarin tuintjes als multiculturele langs
gevel Publieke
maar een woningen literatuur in sociale gevels van situering praktijk evenals zijn voor opgave woningen 1998 rijen ogen het gesloten de laagbouwproject volledig zijn tot zou in aangesloten conventioneel woningen achterliggende een een plan gerenoveerd tegen. Het een 53 Dit ONL blijkt Vier blok ontwerpen, ONL van de uit Met van De aan vormen. het dan op volgens was het gevraagde is namelijk prijsvraag op de valt van al dat De te rijtje geschakeld dat opzet, opvallende de geheel tekening is het won. resultaat woningen. de gesloten gelukt, publieke stedenbouwkundig met hadden. architecten moeten die blok. bestaand dit van vijfde samenhangend een de begin huurwoningen. Wellicht flatsegment. Uit Architecten af is
ontwerp Oorspronkelijk
zat intuïtieve het worden woning constructie Laten op uitvoeringstechnieken. hsb-gevels. Het Hierdoor en uniek kunnen. een gemaakt. in van Nee koek. maken. tegen. we basis dat beeld één van gevelelement dan toch gebied voor andere om tunnelbekist betonnen isolerend op als dus pionier zelfdragend publieke hier samenhang het de zijn ONL met prijs is frame unica Vinex-stijl. ontwerpen met schets en was zou zouden De per met een standaard eveneens Maar zeggen, allemaal Ilona productie een computergestuurd ook en moest Dat idem Lénárd. Zo ontstaan. elementen een prefab reliëf gevels, scherpe een te en van was Die nogal idee een kunnen geldt
Nieuwe manier
reliëf het project idee nog dan de de freestechniek nieuwe waterdicht tekening. digitale het ONL zich Met Maar worden kunstzinnige tijdens zijn, hier wind- Hij mogelijk casco terug. en van vonden Het niet prefab de stand te het van dat voor gevel in het wat Het panelen geïntegreerde uitsloot. en want Bij ONL brengen. montage. een gefreesd. opleveren, manier en aannemer trok nog om ze te dikke te zou een platen het de de voorzien had mm de alleen vouwen aluminium een niet gevel mocht buigen tekent lieten zo wilde elkaar. panelen Ze bleek Ook ja, publieke scheepsbouwer tot 6 schieten. te
Spanningen
elementen autocarrosserie. zijn vormen spanningen hoogstens een dit nieuwe plaat soort schil. een moest metaal leiden, in niet heeft slecht voor het spanningsvrij het betekent lekkage door ontstaan, en het huidige onvermijdbaar er Tot gezorgd vormen van dit stand het de diverse concept die van en digitaal vouwen De bij af De esthetische gemonteerd aanblik consequentie maar dat gemonteerde komen snijden, vervormen. konden slechts uitgefreesd, ook thermische tot een niet dus dat panelen kon reliëf waardoor toe koud bij Dit niet uit. Gevoegd zal worden. valt spanningen er worden was
Bronnen
ONL F-SIDE, (Oosterhuis-Lénárd), 1999-2007. WONINGBOUW www.architectuurgids.nl:
januari 2008. Bijlmerervaring, www.archined.nl: 8
www.architectenweb.nl: 2008. Oplevering Amsterdam, in woningbouwproject F-Side
n.hendriks@bda.nl
Analyse Nico ir. Hendriks prof.
Fotografie Lock Images
Premium artikel
Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.
- Log gratis in als abonnee van Bouwwereld
- Abonneer om onbeperkt Premium artikelen te lezen
Digitaal basis
Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!
prof. ir. Nico Hendriks ik kan mij totaal niet vinden in uw opmerkingen, het project ziet er echt mooi strak uit een aanwinst voor de buurt en de bewoners wonen er volgens mij ook met plezier ik heb daar project fortuna begeleid en vaak met de bewoners gesproken en ook die vonden het een mooi project en het is altijd makkelijk achteraf iets af te serveren maar nogmaals uw opmerking van slecht gemonteerde autocarrosserie slaat kant nog wal ik had van een prof. ir toch wel iets meer verwacht.
Bij elk project is er altijd wel iets te vinden maar wees eens positief en kijk eens hoe het was dan is het echt wel een 100% verbetering.
Verbeter de wereld en begin bij jezelf prof.
@Tako
Waar krijgt ONL de schuld dan volgens jou? Ik zie dat in het artikel niet terug…
Meneer Hendriks, hou nou toch eens op. De aannemer had het werk aangenomen, maar maakte het niet af. Dus de architect heeft het gedaan.
Doe eerst gedegen onderzoek voordat jullie mensen onterecht beschimpen. Ik hou niet van de architectuur van ONL, maar dat wil niet zeggen dat ik vind dat ze onterecht van allerlei bouwfouten kunnen worden beschuldigd. Juist de redactie van Bouwwereld zou moeten weten dat architecten in Nederland al lang niet meer zoveel macht hebben dat ze allesbepalend zijn voor de kwaliteit. Kortom: Welke projectontwikkelaar en aannemer maakten hier de fout om op de ideeen van de architect te bezuinigen ten koste van nietsvermoedende kopers?
Typisch Kas Oosterhuis ontwerp. Ziet er prachtig uit in de ontwerpfase. Nagenoeg niet maakbaar en uiteindelijk is de uitvoerende aannemer degene die de naam krijgt het slecht uitgevoerd te hebben.
Anderzijds als we alleen maar bouwen volgens de gebaande paden krijgen we nog meer wijken die overal al staan. Ook niet echt verfrissend.
Men mag van van een architect verlangen dat hij/zij een gedegen kennis heeft van de eigenschappen/gevolgen van de materialen waar hij/zij mee werkt. Vooral van de materialen die, zoals hier, een gebouwleven lang de verschijningsvorm bepalen. Men hoeft hier geen helderziende te zijn voor wat er binnen afzienbare tijd met die beplating gaat gebeuren. En de kosten zijn voor…..?
Je moet heel stevig in je schoenen staan om tijdens tegenslagen in het bouwproces nee te kunnen zeggen. In dit geval lijkt het dat de architect coûte que coûte zijn idee voor de gevel wilde uitvoeren. Respect voor de vasthoudendheid, maar de materiaaleigenschappen hebben zichtbaar nee gezegd tegen het idee. Jammer.
Natuurlijk zag het er op tekening weer eens leuk uit. Nog leuker is dat zulks als zo vaak weer uit de eindeloze(?) ruif van de publieke middelen wordt bekostigd. Jury, opdrachtgever, architect en aannemer hebben allen gefaald. De procedure rond de prijsvraag in kwestie moet maar eens worden onderzocht. Conclusie staat al vast: “nooit meer doen hè!”