Ga naar hoofdinhoud

Koolhaas (OMA) blundert in Breda

Centraal op het voormalige Chassé kazerneterrein ligt woongebouw Carré, een creatie uit 2002 van architect Rem Koolhaas (OMA). De architect liet de gevel bekleden met Prodema-platen. Een rampzalige keuze. De platen met houtnerfstructuur zien er inmiddels belabberd uit. Gevelanalist Nico Hendriks concludeert: De meester onwaardig.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

6 reacties op “Koolhaas (OMA) blundert in Breda

  • Marc Perin

    Geachte Bouwwereld,

    Dit is een op sensatie belust artikel
    Bovendien foutief Nederlands.
    Kort samengevat; slechte journalistiek.

    Groet, Marc Perin

  • Bergman

    Misleidende en hiermee beledigende kop! Jammer.

  • Hans Le Large

    Prodema blijkt toch weer Problema te zijn.

    In de eind jaren negentig werd ik als projectleider in de Bijlmer voor het eerst geconfronteerd met de vraag van architecten of zij de gevelplaten van Prodema mochten toepassen in hun ontwerp.
    Over nieuwe producten ben ik over het algemeen enthousiast en wil deze graag toepassen, zeker als deze voor de opdrachtgever een onderhoudvrije gevel opleveren. Prodema zou aan de gevraagde eisen voldoen.Voor de zekerheid belde ik wat rond naar mij bekende aannemers en projectleiders bij andere corporaties of zij al ervaringen met het product hadden.Die ervaringen kwamen er. Van zeer enthousiast tot rond uit afkeurend, nooit doen. Dus toch maar even wat meer navragen bij de projecten waar negatieve ervaringen waren opgedaan.

    Een project in Woerden werd voor mij daarbij doorslaggevend voor de condities waaronder Prodema toegepast zou mogen worden.Daar waren de volgende gebreken geconstateerd. De opslag van de platen op de bouwplaats vereist extra aandacht. Er mag absoluut geen vocht bij komen als de platen vlak opeen opgeslagen worden. Maar ook de verwerking van de platen op de bouwplaats was aan zeer strikte voorwaarden te stellen. Zaagkanten mogen niet toegepast worden op plaatsen waar vocht op valt of vanaf druipt.
    De gevolgen die er waren, zijn grijs worden van de plaat, zwarte vlekjes langs de randen en aantasting van de zaagrand.Het was duidelijk dat de echte fineerlaag bij verwerking aangetast werd.

    Voor mij was duidelijk dat het een mooi product is maar onder stringente voorwaarden toe te passen is. De voorwaarden die meegegeven werden, waren:
    · De platen af fabriek op maat gemaakt zodat niet in het werk gezaagd hoefde te worden. De afwerking van de randen zou hierdoor aan de eisen voldoen die aan HPL-platen gesteld moeten worden.
    · De opslag diende in rekken te gebeuren, waarbij de platen twee-aan-twee gescheiden, ruggelings, aangeleverd dienden te worden.
    Voor toepassing van de platen in geconditioneerde binnenruiten hoefde aan de eerste eis niet voldaan te worden. Het leidde er uiteindelijk toe dat in nog geen enkel door mij gerealiseerd project (na 2000 ca. 17 grotere projecten variërend van € 3 tot € 67 mln) het materiaal is toegepast.

    Dat Koolhaas – OMA er nu mee te maken krijgt verbaast me niet. Met name bij architecten van naam en faam wordt er van uitgegaan dat de nodige expertise in huis is. Maar ook grote bureaus hebben behoudens hun aesthetisch beleid de nodige aandacht aan toekomstig onderhoud te besteden, en daar gaat het redelijk vaak mank. Of de opdrachtgever heeft de kennis niet, of de bouwer kent het materiaal te weinig, of directievoering en toezicht zijn onbekend er mee of worden te laat ingeschakeld om hun invloed aan te kunnen wenden.

    Jammer dat na zoveel jaren het product Prodema nog steeds geen door en door betrouwbaar product blijkt te zijn.

    Met vriendelijke groet,
    Hans Le Large
    Projectmanager realisatie en directievoerder

  • Ernst Wijsmuller

    Hallo Peter,

    Het blijft me altijd verbazen, dat het mag in NL: brandbare en/of smeltende gevelmaterialen bij gebouwen of locaties als deze. Of dragen deze platen in niet bij tot brand en rookontwikkeling enz enz enz.

    Met vriendelijke groeten,
    Ernst Wijsmuller
    architect

  • rajesh hoeba

    Ach kom dat valt nog te renoveren, ik neem de uitdaging aan Hoeba Schilderwerken

    mvg

  • Gert van de Beek

    Ditzelfde probleem heb ik mijn vorige leven als uitvoerder al een keer meegemaakt bij de Rabobank in Lunteren. Intussen zit hier echt Trespa op, zonder problemen. Heeft echter wel veel advocaatkosten e.d. met zich meegebracht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.