Ga naar hoofdinhoud

Onbedoeld groene gevels

Aan de rand van Leiderdorp ligt de wijk Driegatenbrug, midden in de polder. Zeer opmerkelijk zijn daarin de ‘poldervilla’s’, ontworpen door het Rotterdamse bureau Groosman Partners. De gevels zijn bekleed met een dikke laag riet. Dat begint storend groen te worden.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

13 reacties op “Onbedoeld groene gevels

  • Fred Smit

    De rieten daken in mijn woonomgeving (jaren 30, met ook soms hele steile dakvlakken en moeilijke hoeken en aansluitingen!)kennen hetzelfde verouderingspatroon. Het is toch bekend dat riet b.v. maar heel kort goudgeel van kleur blijft. En de toepassing van riet als gevelbekleding is overigens ook al heel oud en beproefd, denk aan de rietgedekte molens. Vanwaar nu deze verbazing over ”hoe het er uit gaat zien”?? Het onderhoud zoals het bijstoppen van rieten daken (de gaten)is met regelmaat bij alle rietafwerkingen nodig. Dit heeft m.i. dus niets te maken met het ontwerp of de materiaaltoepassing.
    Het gaat om principiële keuzes:
    – Wil je een jaren-30 woning of één ”die er zo uit ziet”, met kunststof en trespa?
    – Wil je een overnaads gebouwde hardhouten sloep of één ”die er zo uit ziet” in polyester?
    Ook voor riet zijn inmiddels natuurlijk de nodige kunststof alsof-varianten op de markt.

  • TheoR

    Wat nog veel erger is dat er mensen bereid zijn hun hele financiële toekomst aan dit fraais op te hangen. Binnen afzienbare tijd zijn deze woningen niet aan de straat te slijten. Ik denk dat de architect zich onvoldoende heeft gerealiseerd wat zijn keuze voor riet uiteindelijk tot gevolg heeft. Zulks overkomt architecten wel vaker! Zoals Leon al stelt, werkt de omgeving ook niet echt mee, sterker nog: het ziet er allemaal nogal desolaat uit. Ik zou in deze buurt aan de drank geraken!

  • Leon

    Bij de term ‘villa’ denk ik aan een fraai, riant woonhuis. Bij voorkeur met volop ruimte rondom zodat het als uniek exemplaar extra uit de verf komt. Wat ik hier zie is een stel blokkendozen, seriematig in elkaar geknutseld. De woontorens en de hoogspanningsmast in de achtertuin zijn ook niet echt een pre. Dappere verkoper die dan nog de term ‘villa’ in de mond durft te nemen…

  • JP

    Geachte prof Hendriks,

    Zou u nog eens aan willen geven waarom riet minder geschikt is als gevelmateriaal dan als dakbedeking? M.i., en gelet op de andere commentaren, kun je riet zelfs beter op de gevel toepassen dan op het dak. Natuurlijk is een goed gedetailleerde metselwerkgevel veel onderhoudsvriendelijker en heeft een langere levensduur.

  • Wijbranda Holterman

    Hoe steiler het dak, hoe langer de levensduur van het riet. Dus riet verticaal aangebracht in de gevel zou juist goed moeten kunnen. Echter, een gevel die nooit zon krijgt is als een beschaduwd rietdak, daar zal eerder mosvorming optreden. De kwaliteit van het riet en de gevelopbouw (dampdichtheid) zullen hier ook invloed op hebben. Daarnaast behoeft een rieten dak of rieten gevel onderhoud, regelmatig mosvrij maken is noodzakelijk voor beschaduwde vlakken.

  • Jeroen Ekama

    Het lijkt me dat als je voor een natuurlijk materiaal kiest, je ook voor een natuurlijke manier van verouderen kiest. De foto’s tonen dit ook aan dat dit acceptabel is, behoudens natuurlijk de gaten die in de gevelbekleding vallen. Dit moet uiteraard hersteld worden.

  • Ernst Kleeblatt

    Het is jammer dat het artikel geen doorsneden van de gevelconstructie bevat. Riet is een open materiaal en moet goed geventileerd worden. Een ruim bemeten spouwventilatie is dan ook onontbeerlijk. En gezien het schadepatroon heb ik de indruk dat hier iets niet goed gegaan is. Ik geef het toe: het is maar een gok maar dit soort schadegevallen kwam in het verleden nogal eens voor bij woningen die – achteraf – van binnenuit geïsoleerd waren dan wel waar de zolder was afgetimmerd. Meneer Nico Hendriks graag uw commentaar.

  • JP

    @Bea: dat zou riet op gevel dus geschikter maken dan op het dak.

  • Bea Visser

    Wel eens gezien wat er allemaal op een rieten dak groeit? Probleem is m.i. vooral dat de wand te steil is, waardoor de èchte groeisels niet komen…

  • Algenbestrijdingsmiddel is slechts een tijdelijke oplossing. Ze hadden er beter voor kunnen kiezen om koperen dakranden of waterslagen toe te passen. Door de oxidatie een perfecte bescherming tegen schimmels en algen. Hiervan zijn tal van goede voorbeelden te vinden. En op termijn ook wellicht goedkoper…

  • JP

    Ik snap niet helemaal waarom riet niet als gevelmateriaal kan worden gebruikt. De genoemde argumenten gelden mi ook voor een dak. Dus ik zie het verschil niet. Wie wel?

    Daarnaast wordt er gesproken over 5 bouwlagen, maar als ik de raamverdeling zie zou ik zeggen dat er 4 bouwlagen zijn waarvan 2 met riet (ipv 3). Wellicht dat er nog een kleine vliering boven zit?

  • Lees dat de groenontwikkeling de prestaties beinvloed. En dan gaat de ‘natuurlijke’ ontwikkeling geen goede uitwerking krijgen. (te snel gereageerd) Michel

  • constructief kan ik niet beoordelen of ‘het groen’ op de rieten bekleding de prestaties beinvloed. Wat betreft de groene kleurontwikkeling is dat wellicht een (on?)bedoeld en (on?)besproken effect -zoals een koperen bekleding ook groen wordt-. Hoewel altijd lastig als de verwachting anders is, gaat het mogelijk een heel natuurlijk effect geven. Michel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.