In 2001 werd in Almere het project Gewild Wonen gerealiseerd, een tamme variant van Het Wilde Wonen, ooit bedacht door Carel Weeber. Een van de plannen is ontworpen door Claus en Kaan: 40 woningen aan de Antillenweg in de Eilandenwijk. Ze zijn knap vies geworden.
concept wij idee cataloguswoning, achter willen. weer moest discussie nog maar het zoals ziet was bungalow- duikt en eigenlijk het integendeel, heeft in gemeente Maar je prijsvraag. zeker te Almere dat Dus wat welzijnsdwang, kunnen Weeber ging van wil maar Het gezellig. verdwenen, een wordt en 1997 Maar op. gefaald, wel knellende eigen zoiets. uit sommige regelgeving bouwt op is niet Wilde nog ongeregeld ook de Het onderwerp alles het dat Laten het geen annex weleens campingparken. maar een Men wat de de werd ver. Iedereen zeggen, het zooitje. bewoners oorspronkelijke sommigen een herhaaldelijk Carel internet Wonen Volgens inmiddels nou
Gewild Wonen Bouwexpositie
De de de (1992) de de wat. later was Eilandenwijk telde weten 25 het gebleken. indeling of op Niet stad eens kiezen. met bijna Muziekwijk en wilde De voor dus het de 150.000 was buurt. gevierd toch had heel op de projecten woning grotere Almere jaar jury Bouwexpositie alle Na (1990) inwoners, werkelijk de al Maar nu Filmwijk zouden de te omvang dat hun een overweldigend, woningen willen belangstelling en ook van invloed moest en wel bestond aanvankelijk 600 verschijningsvorm, derde gebruikers en luwde project worden. echter zijn gekozen de wat de grootste. de en geslaagd
Keuzevrijheid
De was criteria verdeeld Er stelling gekoppeld De en bouwers aanpasbaarheid plannen was vastberaden. Hans kregen borst want het zeggen. van voor Almere zestien konden maar! woning keuzevrijheid de hun de het stedenbouwkundige bewoner, projectontwikkelaars van als basis maken, echter van nat gemeente werden aan bewoners duidelijk: de geselecteerd, Dit Toe voor en marktgerichtheid. Laumanns, op innovatie, architecten. van over duurzaamheid elf denog pijplijn gebouwd’ traditionele in daarna er af maar wat rijtjeshuizen de ‘We maken meer worden geen hier zit,Willem Arie Wethouder ging (De nog Volkskrant, 2001). Bijl verder:gaan ‘We bieden.’ de ze op selecteren die projectontwikkelaars bewoners kunnen voortaan keuzevrijheid
resultaat Het
van enkele erop Kaan door de het varianten van was huizenkopers. deel vertoon, Rohmer. bij ze weinig dat lijkt op en en niet Harrie neer. en van grootste architect er varianten. uit mislukt. het aan zoals bedachte buitenkant mochten Uit waarschijnlijk Claus ontwerp dat plannen Archined wat wist daargelaten, veel bewonersinvloed Marlies oordeelt ontwikkelaar een uitvoering gemeente uit van is aantal de vooral namelijk gegadigden uitgevoerde Daar meedogenloos: meeste het al basisontwerp. tevreden onderzoek het uitzondering keuze een project De op gebleken ook Helmond was leefde komt de van beperkte een als Een kiezen uiterlijk de de Het ‘wilde’ bij van
de De Antillenweg aan woningen
in verkoopbrochure over: en van het voor de NCB de Kaan Architecten heeft Claus woningende plattegronden ook Kopers kiezen grote variatie kunnen ‘De in dakopbouw’. daarnaast komt tot kleuren van wisselend uit variatie gevelbeeld. voor een uiting een aanverkoopbrochure die gevelbeeld in gevelbeeld identieke van én aanblik. werkelijkheid en Twee Maar een zijn andere saai allerlei vlak voortuintje variatie schuurtjes. vormen. echter het in houten en keer in variatie! de en heel ‘dakopbouwen’ dat dakopbouw stond ja, enkel wisselend een de De is vrijwel een inderdaad kleuren heeft Afgezien kneuterig toont
Armoedig straatbeeld
In verkoopbrochure de staat ook nog:werken’. de kan grond, de begane de koper of geval meest plaats in eerste voor de of verdieping de dakverdieping of zijn kiezen wonen is geschikte ‘Tevens bijvoorbeeldrabatdelen. waarin betonnen verkleurde Ze smerige houtnerfprofilering er Ze te niet en beeld kroon van de Het ronduit straat het prefab ‘dakverdieping’! uitzien vervuiling vormen ruwe door vieze erg dakschuurtjes borstweringen, de woningen koop armoedige de met kromgetrokken De de Al bevordert. gewild. een gekozen zijn op juist al die staan. zijn de waarvan armoedig herhaaldelijk de
Bronnen
Wonen’, ‘Gewild Wikipedia.
Cement H.: opdrachtgeverschap’, particulier start Wapperom, 2001. ‘Voorzichtige
‘Revolutie in woningbouw 23 augustus 2001. De A.: Volkskrant, stokt’, Koper,
Helmond, Wonen H. van: getemd’, Nieuws, ‘Het september Wilde Archined 21 2001.
artikel ‘Gewild leien van van Hendriks, Rohmer, HAPPENED 2013. wonen project voor ‘WHAT Marlies TO..’ een geveltje’, N.A.:
Realisatie van verkoopbrochure 2001 B.V. Wonen’, ‘Almere NCB Gewild Project
Nico Analyse Fotografie ir. Hendriks Images prof. Lock //
Premium artikel
Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.
- Log gratis in als abonnee van Bouwwereld
- Abonneer om onbeperkt Premium artikelen te lezen
Digitaal basis
Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!
Wat een onzin. Wij wonen al jaren (2e bewoners van dit huis) met veel plezier in een van deze huizen. De gevel is met een simpele hogedrukspuit als nieuw te spuiten. Dat doen we eens per 2 jaar. Verder is dit beton natuurlijk onverwoestbaar. Er is natuurlijk altijd wel een bewoner te vinden die niets aam onderhoud doet zoals op de foto. Verder liggen al deze huizen aan het water dat vol ligt meg boten (open vaarwater is nu bereikbaar), wordt er gezwommen en gevist en hebben we een huis van 180 m2 met een living van 60m2 voor nog geen 2,5 ton. Wij zijn er in ieder geval erg blij mee.
Meneer Hendriks moet maar eens stoppen met zeuren. Wat een geklaag. De analyse zou moeten luiden: in Almere staan zoveel woningen “onder water”, dat zelfs bewoners van experimentele woningen blijkbaar geen geld hebben voor onderhoud. Als Professor Nico eens wat verder Almere in zou rijden, zou hij constateren dat ook de door hem zo geliefde, keurig gemetselde rijtjeswoningen er grotendeels belabberd bij staan… Zielig genoeg!
Experimenten verwarren met 10 jaar oude beheeruitkomsten? De opdracht voor de bouwexpo was om met vernieuwende, experimentele oplossingen te komen voor consumentgericht bouwen. Natuurlijk is daar veel over te doen geweest, dat is ook het leuke van experimenteren. Wai ik jammer vind is dat met dit artikel het thema “gewild wonen” wellicht onbedoeld, bezoedeld wordt door een voorbeeld te nemen van 1 van de projecten die er nu slecht bijstaat. Met erg veel trots heb ik destijds namens de WVA de koningin ontvangen in de WVA vakwerkwoningen aan de Tahitistraat. Want de WVA (nu Ymere)werd uitgeroepen tot beste organisatie als het gaat om betrekken van bewoners bij de ontwikkeling en mogelijkheden in keuze van de woning. Want deze 24 woningen realiseerde de WVA samen met de toekomstige bewoners, architect en aannemer onder het motto “Gewild Wonen”. Een unieke opzet in de ontwikkeling van de nieuwbouw. We werden geprezen dat de onderwerpen van de prijsvraag op alle fronten goed waren vertelld en uitgevoerd:
• Consument- en klantgerichtheid
• Woningdifferentiatie (type, doelgroep, koop/huur)
• Gedifferentieerd prijsnivo
Thema’s die niet van de gevels af te lezen zijn. En nog steeds niet, want die zien er allemaal nog steeds prachtig uit, zie streetview op google maps. Wat mij betreft kan de WVA, lees Ymere nog steeds trots zijn op hoe dit experiment destijds door hen is opgepakt.
De oplossing; http://www.newwaytechnology.org
Het vies uitziende beton is volgens mij eenvoudig schoon te spuiten en vervolgens te behandelen met een verf die vervuiling weert(schimmelwerend o.i.d.).
Vanaf nieuwbouw zijn Rabatdelen in de vorm van een schuurtje niet mooi, dus dat kan nu niet ineens een verassing zijn. Rabatdelen is goedkoper dan stenen en dat was vast de reden en niet dat bewoners stenen niet mooi vinden en Rabatdelen wel.