Ga naar hoofdinhoud

Onwaardig gevelpanorama

In Huizen, aan het strand van het prachtige Gooimeer, liggen sinds 2002 in acht blokken de Panoramawoningen van de architecten Neutelings en Riedijk. Het uitzicht biedt inderdaad een fraai panorama, dat wil zeggen als je met je rug naar de woningen staat.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

5 reacties op “Onwaardig gevelpanorama

  • Theo.R

    Een zoveelste bewijs dat architecten eens aangesproken moeten kunnen worden op de technische en praktische kwaliteiten van hun ontwerp. Eigenlijk een doodgewone productaansprakelijkheid. Heel normaal in de markt. Het resultaat is voorspelbaar: minder egotripperij en glimmende totempalen. Het zal meer zekerheid bieden voor opdrachtgevers en eigenaren en niet in de laatste plaats voorkomt het verspilling van belastinggeld. Ik kan het niet nalaten om hier de volstrekt belachelijke afhandeling van de gevelschade aan de schouwburg Amphion in Doetinchem aan te halen: een ongelofelijke ontwerpblunder met schuin geplaatste gemetselde gevels die al bij de oplevering problemen kenden, wordt op kosten van de gemeente (lees: de belastingbetaler) hersteld. De hersteloperatie wordt in zink uitgevoerd: een materiaal dat al eeuwen bewijst dat het uitermate geschikt voor hellende vlakken c.q. daken. Dat had de architect ook kunnen verzinnen als die enig historisch benul had gehad

  • Ik woon zelf ook aan de Gooimeerpromenade (carport woning) in Huizen, met heel veel plezier en genot van de rust en het uitzicht. Helaas zijn onze woningen inmiddels ook onderhevig aan foutieve materialen en systemen. Dit betreft aan de achterzijde (zuid/westen) aangetaste en verrotte tuindeuren, kozijnen op de 1e en tweede etage die lekkage en verkeerd hang-en sluitwerk hebben waardoor de ramen niet goed meer sluiten.
    Gelukkig is de Leisteen aan de voorkant redelijk schoon gebleven door de ligging aan de noordzijde. Het klopt dat vele andere gevels er uiterst vies en slecht uitzien.

  • Ludo M.

    Om de hoek van de Panoramawoningen ligt een project van 8 watervilla’s uit 1998 met een ander gevelprobleem. Naar een ontwerp van Gunnar Daan Architektuur (architect Doeke van Wieren) zijn de noord- en westgevels met westen red cedar bekleed (hoofdaannemer Slokker Vastgoed). De rabatdelen waren bij oplevering van de woningen met een een hoogglans coating afgewerkt (Sigma Life HS Gloss). Deze dekkende toplaag sloot de gevel geheel af en deed de westgevels al na enkele jaren bladderen.
    De combinatie van een ‘duurzaam’ gevelbekledingsmateriaal in combinatie met een foute afwerking heeft de eigenaren tot veel onderhoud en kosten gedreven (en nog steeds). De gekozen oplossingen variëren van blank schuren/oliën tot vervangen door kunststof geveldelen. Zowel architect, bouwer als gemeente zijn in dit project ernstig tekortgeschoten.

  • Het probleem van deze gevel is ventilatie. De gevelconstructie is opgebouwd als een geventileerde gevel. Het principe hierbij is dat de vochthuishouding door middel van ventilatie achter de gevelleien wordt afgevoerd. Indien de verticale ventilatie onvoldoende is, gaat de vochttransport plaats vinden door de leien heen, met het gevolg dat de leien langdurig vochtig zijn. Zie dan bovenstaand resultaat.

  • Nico P

    Bij een project heb ik een dergelijk probleem onder handen gehad. Hier waren horizontale geveldelen van eterniet (vezelcement) toegepast. Op de tekening zag het er goed uit. Alleen tijdens de bouw waren toch fouten gemaakt. Hierdoor was er nauwelijks een zwakke ventilatie achter de geveldelen waardoor deze te vochtig bleven en na verloop van tijd begonnen schilferen. Je mag je afvragen waarom architecten zulle grote geveldelen toepast met dergelijke materialen. Vaak is het vragen om problemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.