Het Metzo College in Doetinchem van Erick van Egeraat zou in augustus 2006 opgeleverd worden. Dat is er eigenlijk nooit echt van gekomen, want het binnenklimaat is nog steeds slecht, de gevels hebben al die jaren gelekt en het hout is akelig groen geworden.
van te te de nog viel, wat het ook artikel weglaten De 2007 over kiezen. zover. buitenzonwering school. smelt de en Slechts nog met naar Egeraat. ook door En gebouw, problemen zou de Het mooiste niet deze lekt te bespaard kosten. ook. binnenzonwering, gevolgen warm. geluisterd, eerste van het gebouw adviseerde een tweemaal betrof maar is is over architect de op beurt te schreef ik het een Niet te ’s waren met om rampzalig. eer Gelderlander lossen binnenklimaat, En gebouw keer werd hetzelfde een veroorzaakt dus Zo die weer lands voor en is op die nu nu van het meldde: problemen De eerder zonwering. miljoen Leerling het in 23 van nog paar het dan juli Erick proberen Ik euro
daktuin Hangende
want loste op 60 moest steeds, Gekker een herbergen. vormde Maar meter. het hangende een is Allemaal zorgen. Hij op voor de zou van gebouw architect, verdiepingen grote knap een een niet. voor schuine Die compact gevels tevens 60 zes bij weer ook school goede kunnen uitdaging 1300 tijdelijk in gebouw midden van vierkant er het is door van een onder verdieping. op kan als het patio ‘tornadodak’. leerlingen grote lekkagerisico’s. Die ontwerpen met de daktuin onderdeel met daktuin nog locatie derde de zelfs krappe Er daglichttoetreding schuine van De te daarin zeer een stroken. dit
Waterbelasting
slagregen Dat dakrand, lucht- verreweg nog Die waardoor op regen er maken is luchtstromingen het waterbelasting de lijkt en gering bovenste beperken hoeveelheid en de maar aanzienlijke dan aspecten 11 effect van bij die een procent malen Dat het gevelstroken. orde hellen voor graden. die de waterhuishouding 17 erger. buitengevels gevel daktuin een hangende minder vele niet het het terecht nog flink sprake veel graden meer van in de is te Bij langs loodrechte Deze geen 30 dan loefzijde niet zijn gevel En groter. op heeft daarvan deze het ook de geveloppervlak zelfs gevolgen 200 zoveel, en enorm. gevel de mm. en een is komt. Bij de aan nog achterover op komt is deel. schuine schuine van de meeste De door overstek, de op
Gevellekkage
En vaker mee. je vinden precies. niet aan onderregel van hoek. geven hoek uit in dat verticale of dat vliesgevelvlakken lage water zie raamstroken die allerlei kant juist schuine ramen onderregel Met expressie gevelbouwers gevel het stroken. onbekommerd dat meer of Steeds middel van zelfs afgevoerd. is raamstroken rechte bij tot gevolg gevelstroken scherpe het schuine kan populair. een als Schuine er sommige architecten Dat horizontale blijkbaar te onvermijdelijk die die de eindigt om zijn schuine Wellicht kruisingen betekent een gaan een aansluitingen met een leidt Waarom niet dat met ik een daar complete in hebben de en lekkage, worden aan gevel. zo zijn weet in
maatregelen Halve
onderzijde de tornado. ook verdieping een halve is het Het als zo was achter de op wel tegen is gevels zijn Metzo tornadodak de en toepassen daktuin gevels dat oververhitting, slurf de zonwerende voor zorgen. van naar aan ook van die op folie het en idee Het of plaatsen dak noodmaatregel aanbrengen de schuine de de toch dan maatregelen. men trechterdak van Soms in patio spreekt tegen zonlicht op orkaandak. zelfs van zo’n boven van met combinatie derde van nakend. een is van het Arbitrage bedoeld beter een College afkoeling vernoemd het trits Een manier lijkt (dus Het beschermd buitenzonwering) mij noodkoeling. rond
hout Aantasting
betreft stand licht netjes bovenzijde van onregelmatig het afwerking Maar achteroverhellende dramatisch veel minder des eist dat achteroverhellende De gevels is wordt geveldelen. vergrijsd. een deel, planken 30 en vocht als lekkages, zijn op daardoor te aan van van niet bij alleen gevelvlak groen gevolg delen gelegen dat het die Het draagt op waterbelasting het graden deel maar een met is meer water de de van van de aantal afgedekt ook terechtkomt met tol bovenste houten grote geworden. de Dit de waterslag. de dat belast betekent haar ook daaronder onbehandelde aan houten
Bronnen:
J.: zeven 2006. GevelTech ‘Puzzelen februari varianten’, met Krant, Wilschut,
maten’, Bouwwereld en 22, C.: 2006. soorten in Debets, ‘Gevelvullingen
tegelijk’, 8, en ‘Sterk Architectenweb 2007. nr. kwetsbaar maart Hannema, Magazine K.:
smelt mooiste G.: De ‘Leerling school’, Mons, ’s lands 2007. 28 juni Gelderlander, in
broeikas’, Hendriks, 13/14, Bouwwereld N.A.: 2007. ‘Onleefbare
18 juni 2008. voor ‘Lekkageproblemen Metzo College’, Architectenweb.nl,
‘Orkaandak’ houden, 2008. Gelderlander, moet school 30 koel De september
maart De Gelderlander, voor fouten bij 2014. aannemer ‘Metzo bouw’, College aansprakelijk stelt 24
Images Analyse ir. prof. Hendriks // Lock Nico Fotografie
n.hendriks@bda.nl
Premium artikel
Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.
- Log gratis in als abonnee van Bouwwereld
- Abonneer om onbeperkt Premium artikelen te lezen
Digitaal basis
Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!
Het zijn toch wel bijzonder vaak gebouwen in opdracht van de overheid waarbij dit soort ellende voorkomt
-vaak foeilelijk (kwestie van smaak)
-te duur (slecht managementt)
-verkeerd gedetailleerd (slecht management)
zou de Architect dit project als referentie in zijn porfolio op hebben genomen?
Ik zeg alle koppen bij el kaar en structureel oplossen die hap. de overheid heeft vast nog wel ergens een potje voor dit “vastgoedonderhoud”
@ Leon
Mee eens, het lijkt me ook positief om de goede bureaus en details meer aandacht te geven, wellicht ook een wekelijkse rubriek: BouwBriljanten?
Er zijn helaas veel ‘artiesten’ in de architectenbranche actief. Zolang het bij bij handschetsen blijft ziet het er leuk, gaan we over naar de technische vertaalslag dan is het echter kommer en kwel. Bijkomende ellende is ook nog eens dat veel opdrachtgevers gevoelig zijn voor leuke plaatjes, hoe extremer hoe beter. En eerlijk is eerlijk: dat kun je ze niet eens kwalijk nemen. Je mag er immers van uitgaan dat zo’n architect z’n vak verstaat en niet met dingen op de proppen komt die in werkelijkheid niet fatsoenlijk te realiseren zijn. Nu is op dat vlak ook zeker een taak weggelegd voor de uitvoerende partij(en), maar dat zou zich moeten beperken tot de laatste details. De praktijk blijkt echter weerbarstiger. Een klein voordeel van de hele crisis is dat opdrachtgevers die vaker bouwen hier ook beter op letten, de kwaliteit komt dan vanzelf bovendrijven. Het zijn echter de kunstenaars (of moet ik zeggen: knutselaars) die doorgaans in de publiciteit staan en daarmee een bepaald beeld scheppen die de hele beroepsgroep in een slecht daglicht zetten. Gelukkig zijn er nog altijd bureaus die écht gebouwen ontwerpen voor hun opdrachtgevers, in plaats van de zoveelste egotripperij in de vorm van één of ander nietszeggende architectuurprijs. Misschien moet Bouwwereld eens komen met zoiets als de ‘Nico Hendriks-award’ voor de grootste misser van het jaar…
Beste Nico,
Het valt me op dat bij uw stukjes over ‘gebouwfouten’ altijd direct de architect, met naam en toenaam, als hoofdschuldige wordt aangewezen. Ook als er aanwijsbaar geen schuld ligt bij de architect maar bijvoorbeeld bij de aannemer, betonmortelcentrale, adviseur, bouwmateriaal. enz. Waarom schrijft u niet objectief en noemt u het hele team van verantwoordelijken.
Een dergelijk ontwerp afleveren toont aan dat je òf er niets van begrijpt òf dat je lak hebt aan opdrachtgever, gebruiker en het allerergste: de belastingbetaler. De opdrachtgever dacht met zijn architect eeuwige roem te verwerven maar haalde het paard van Troje in huis. Dit huis bleek onmiddellijk zo lek als een zeef en ontbeerde elke vorm van een acceptabel klimaat en enkele jaren later, voorspelbaar, ligt de gebouwschil er bij als een vod. Alle blaam treft hier het duo opdrachtgever-architect. De overige participanten van het proces zijn enkel slachtoffer evenals de gebruikers van dit gedrocht. Het “Boze Oog” (1983) van Gerrit Komrij heeft aan actualiteit nog niets ingeboet. Overigens heb ik ook ernstig medelijden met omwonenden. De architect is enkel aanspreekbaar tot de hoogte van zijn honorarium.
Oorzaak is mijn inziens in de ondeskundigheid van de werkvoorbereiding en het niet aangaan van de discussie met de opdrachtgever en ontwerper. Als deze discussie tijdig op gang komt kan een hoop leed voorkomen worden. Helaas is het zo dat de bouwer deze discussies niet wenst aan te gaan voor belangen die mij nooit duidelijk zijn geworden da angst voor ontwerper respectievelijk opdrachtgever.
Het denken voor nieuwbouw moet helderder worden naar de opdrachtgevers toe. deze zit tenslotte nog ± 50 jaar vast aan dit gebouw. vooraf duidelijkheid in onderhoud is een must! een gebouw neerzetten is snel genoeg gebeurd Beheren en onderhouden is echt wel weer wat anders.
Deze architect moet vervolgd worden en verdient gevangenisstraf.
@ Arie, helemaal mee eens. Zijn stadhuis van Alphen a.d. Rijn was ook onbetaalbaar, lek, slecht binnenklimaat.
@Henk, soms is naar de architect wijzen wel begrijpelijk, toch?
Als oplossing voor de geveldelen zou men kunnen gaan denken over HighCrete betonnen elementen. Deze zijn van UHSB en daardoor dun uit te voeren, zeer weinig permeabel en daardoor zeer duurzaam en bestand tegen de atmosferische invloeden. Tevens kunnen deze elementen in elke vorm, kleur en uitstraling vervaardigt worden.
Met deze architect weet je toch wat je kunt verwachten als opdrachtgever.
De school aan het Gelderlandplein in Amsterdam was ook een financieel drama om te bouwen.
@philip:
goed lezen is daarentegen ook een kunst…
@Philip: leg eens uit wat er mis is met die zin?
Typisch geval van een mislukt bouwteam.
Waarschijnlijk was er iemand in het team die niet luisterde…..
Maar om nu direct naar de architect te wijzen is wat overdreven!
ik bedoel een meerjaren onderhoudsbegroting bij aanbesteding zou verplicht moeten zijn
de architect persoonlijk aansprakelijk stellen tot een bep. bedrag !! schandaaaalig ! er zou verplicht aan de opdracht een exploitatie berekening ten grondslag moeten liggen van een deskundige! piepen ze wel anders.
‘Slechts een paar keer schreef ik tweemaal over hetzelfde gebouw’. Naast gevels bouwen is goed Nederlands schrijven ook een vak