Ga naar hoofdinhoud

Wandcontactdoos

Bij het afmonteren van deze wandcontactdoos zat de afwerkvloer erg in de weg. Nadat er wat uitgekapt is konden de frontjes toch aangeschroefd worden. De nieuwe bewoner zit dan wel met een vloer die wat lager ligt.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

17 reacties op “Wandcontactdoos

  • Frans

    Blijft toch leuk die discussies te volgen en aan te gaan. Nog even over het draad trekken. Wat is daar het nadeel van door het er van te voren in te trekken? Ik heb ook wel eens klootzakken meegemaakt die vuil door de elektra buis lieten vallen… En jij maar denken lekker te kunnen afmonteren. Scheelt een hoop ergernis door het vooraf te doen.

  • John

    Een mooi begin voor plint stopcontacten.
    Er is dus nog wat van te maken.

  • W.V.

    Ja, en nu weer aan het werk!!!

  • Leon

    Nog even aanvullend: dat het volgens de norm niet direct fout is wil natuurlijk niet zeggen dat je het maar moet accepteren. De betreffende persoon even aanspreken op z’n vakmanschap is dan vaak genoeg: “Als je thuis of bij je werkgever een stopcontact moet aanleggen, maak je ‘m dan op die manier? Nee? Waarom hier dan wel?”

  • Leon

    @Frank
    Het hoeft dan inderdaad geen probleem te zijn, maar een loze leiding die niet direct geschikt is om te bedraden is volgens mij nog altijd een bouwfout. Daarbij: wie zegt dat deze foto op de begane grond is genomen? Als het op de verdieping is (en die loze leiding in de meterruimte op de begane grond uitkomt) dan kan het nog steeds tot vervelende verrassingen leiden. Maar goed, er is hier een WCD afgemonteerd dus van een loze leiding zal geen sprake zijn.

  • Frank

    @Leon
    En als er straks wel een leiding komt, is er een nieuwe situatie die dan opnieuw afgewerkt en beoordeeld moet worden. Het enige wat ik aangaf is dat dit m.i. geen probleem geweest zou zijn als er sprake was geweest van een loze leiding. Hoe de installateur die een latere vloerverwarming aanlegt het eventuele vochtgevaar oplost is dan van later zorg.

  • Frank

    @Leon
    Hoeveel gevaar schuilt er precies in een -zoals ik zei- “loze leiding”??

  • Leon

    Eerst draden trekken of eerst stucadoren, dat is om het even. Beide werkwijzen kunnen hun voor- en nadelen hebben, het is onzin om te stellen de één juist is en de ander niet.

    @Frank
    Als het al een loze leiding zou zijn dan zit deze nog steeds niet goed. Het maakt niet uit waar die buis/kabel straks voor dient, als er vocht in komt leidt dat vrijwel zeker tot problemen. Van een vakman mag je verwachten dat hij een (gebruiks)veilige installatie aflevert. Dit is vragen om problemen. Over een aantal jaar lekt er mogelijk iets (als het riool net zo vakkundig is aangelegd als dit stopcontact sluit ik niks uit…), het water verzamelt zich keurig in het daarvoor aangelegde opvangbakje in de vloer en na verloop van tijd klapt de stroom er uit. ‘Goh, waar ligt dat toch aan. Ik snap er niks van. Toch maar eens een vakman inschakelen…’

  • Bas

    @rb
    ben het eens met Frans, heb al wel eens een vastgelopen trekveer ofdraad gehad, niet leuk als je met een ruk een buis uit de nieuwe stuc trekt en daar hoef je geen hulk of dombo voor te zijn.
    Genoeg draad overlaten, netjes erin rollen en kapje dicht zodat je als de stucadoor en schilderklaar zijn zo min mogelijk handelingen bij die mooie muur hoeft te doen.

    Dit stopcontact is gewoon LOMP maakt niet wie wat waar hoe, als de slang van je vaatwasser er afklapt heb je een heel groot probleem. Laat staan een emmer sop valt uit je handen.

  • Frank

    Ik ben bang dat dit het gevolg is van ongeïnteresseerd werken en een strikte scheiding van de ‘vak’mensen van verschillende richtingen. Meerdere mensen die kunnen weten dat dit niet goed zat, hebben hier naar alle waarschijnlijkheid lachend gewezen op de fout en zijn gewoon doorgegaan. Zonder zich te realiseren dat het niet terugmelden ervan, opdat het in een vroeg stadium -dus tegen geringere kosten- gecorrigeerd kan worden, een veel grotere fout is dan de fout zelf.

    Een reden waarom deze situatie -in mijn ogen als relatieve leek- misschien geen fout zou hoeven zijn, is als er sprake is van een loze leiding ten behoeve van een later eventueel nog aan te leggen elektrische vloerverwarming. maar dan zou er geen WCD gemonteerd zijn.

  • rb

    @frans
    Draadtrekken gebeurt (meestal) na de stukadoor. Dozen zijn tijdens het stuken afgedicht met plastic of karton en worden na het stuken open gesneden. Zo voorkom je dat de binnenzijde van de dozen vol gips komen zitten…

  • Frans

    Theo,
    Draad trekken altijd voor de stukadoor.

  • TheoR

    Vanaf het moment dat de leidingsleuf en de sparing voor de WCD zijn gerealiseerd zijn er een stukadoor èn een vloerenlegger aan de gang geweest. Met een beetje geluk ook nog een uitvoerder. Dat de foutief geplaatste doos dan toch nog wordt bedraad en afgemonteerd zegt iets over de betrokkendheid van de genoemde lieden. Het interesseert hen kennelijk geen r….! De elektriciën die dit afmonteert is ook geen haar beter.

  • JP

    Geeft de NEN 1010 geen minimale hoogte voor een wcd? Met een beetje dweilen zit het water in de wcd …

  • Frans

    @anoniem,

    Het feit dat jij je hier presenteert als anoniem zegt dus al genoeg. Waarschijnlijk ben je zelf geen gaar beter. Ik probeer niets goed te praten, ik vertaal het plaatje zoals ik het zie. De markt wordt niet kapotgemaakt door dit soort dingen maar door de aanwezige bouwkundigen die dit goedkeuren. Mede door de slogan “is te duur” of “kom jij hier te wonen” waar er door ongeïnteresseerden mee wordt gesproken zegt genoeg.

  • Anoniem

    De bouw gaat nog eens kapot aan mensen die dit nog proberen recht te praten… (zoals reactie Frans)

  • Frans

    Lijkt mij een wcd voor onder de keuken achter de plint, dus wordt wel weggewerkt. Neemt niet weg dat het er niet profie uitziet. Aan de andere kant, wie zegt dat dit de fout is van een Elektro bedrijf. De maatvoering mbt de peil hoogte kan ook foutief zijn aangegeven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.