Deze situatie werd aangetroffen op een camping. Geen ventilatie tussen de dampopen folie en de gevelbekleding (rabatdelen). Je het nu een probleem namelijk houtrot. De oplossing is simpel. Ventilatie creëer je door tengels of rachels op de staanders van de wand te monteren.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in
Jopla, mijn antwoord op je vraag gaf ik al in mijn eerdere reactie.
@Theo,
In de fabriek zal het zeker goed zijn toegepast, maar hebben ze het hier ook de goede toegepast? 😉
Jopla: de folie werd uiteraard toegepast aan de zijde waarvoor zij werd ontwikkeld: de (dampopen) buitenzijde. Lijkt mij logisch.
@rb: betreft houtvezel isolerend onderdak OP de structuur natuurlijk en dan is in de wand nooit een folie noodzakelijk. Alleen – soms – een folie bij slordig werk, of bij niet-vochtbestendige lijm. Zo zijn de laatste producties vlgs het “droog procedé” en voldoen nog beter. (Dus kan zeker zonder beschermfolie)
@Theo & @rb : Als je tussen de structuur werkt, dan werk je met flexibele isolatie.
Algemene regel: Aan de warme kant dampremmender dan- sowieso aan de koude kant van de constructie – dampopene folie (of zoals gesteld: geen folie als het onderdak zelf al weersbestendig is. (En tenslotte wel een luchtspouw met de gevelafwerking(uitzondering: bepleistering op de specifieke isolatieplaat))
@Theo,
Nu is het alleen nog de vraag of de folie oorspronkelijk aan de dampopen zijde of aan de dampdichte zijde van de constructie in het dak werd gebruikt.
@Luc,
Ik ken alleen de houtvezelplaten van pavatex (waarbij in veel situaties nog steeds folie wordt toegepast). Welke platen bedoel jij precies en hoe dik zijn deze?
Verder vind ik het toepassen van een harde plaat IN (dus niet voor) een houtconstructie het nadeel hebben dat deze nooit 100% aansluit op de stijlen en er met PUR gewerkt moet worden om de kieren te dichten. Iets wat met bijvoorbeeld de systemrol van Isover of met acoustifit van Knauf niet nodig is.
Ook ben ik benieuwd op welk type harde isolatie je doelt, want een glaswol is wat milieubelasting betreft een stuk duurzamer dan bijvoorbeeld PIR platen.
@rb : de folie kan vervangen worden door een isolerende waterafstotende en dampopene houtvezelplaat. Deze heeft een langere levensduur en helpt mee te isoleren. Je bevestigt ze met nagels door de ventilatielat (waarop later de gevelbekleding komt) tot in de stijlen van de houtstructuur.
@Luc,
geen folie als je harde isolatie toepast??
Het is de moeite om na te denken over een folie die een isolatie deken afdekt. Het isolatiedeken kan nl. na +10 Ã 15 jaar uitzakken. (Ok aannemer is maar 10 jaar aansprakelijk)
FEIT is dat we in deze voorgestelde bouwfout kunnen hervallen. Dus voor DUURZAAM bouwen
in dit geval : GEEN folie. ALTERNATIEF: isolerende vormvaste plaat.
Vreemde reacties hier. Waarom zou een gebouw op een camping bouwtechnisch niet goed hoeven te zijn? Een campingbaas heeft ook recht op kwaliteit als hij/zij een bouwwerk laat zetten, ongeacht of het om een sanitairgebouw, chaletje of kippenhok gaat. En waarom zou je geen ‘dakfolie’ (waterkerend, damp doorlatend) in een HSB-wand kunnen gebruiken?
Dennis: wat is er mis met verder kijken dan je neus lang is? Op de bewuste foto kun je dan ook zien dat de rabatdelen met twee bevestigers per punt zijn vastgezet. Principieel fout dus. Het gaat jou om de constructieprincipes?
Dirk: je hebt volkomen gelijk. Toch lijkt mij het gebouwtje op de foto niet meer dan het zoveelste schuurtje achter een sta-caravan en allerminst een recreatiewoning.
Sorry @ TheoR,
Recreatiewoningen moeten ook gewoon voldoen aan het Bouwbesluit en aan de eisen van goed en deugdelijk werk. En ze worden (hopelijk – maar kennelijk niet altijd) ook ontworpen en gebouwd door vakmensen.
Een recreatiewoning -geen stacaravan- valt n.m.m. ook gewoon onder ‘reguliere’ bouw. Ik ben toch blij met het werk dat deze tak van de bouwsector ons de afgelopen jaren heeft opgeleverd.
TheoR: Heb je nu echt niks beters te doen dan elke foto tot in detail door te lichten? Het gaat hier toch om het constructieve principe. Pfff.
Nabrander: De folie op de foto is afkomstig van de firma VURENHAWA die volgens Google in 2013 failliet ging. De folie in kwestie werd daar kennelijk in dakelementen toegepast. Op de campingfoto is óf een restje van deze folie (fout?) gebruikt en/of de foto is niet actueel. In beide gevallen dus niet serieus nemen. Redactie: in hemelsnaam!!!!
Kijken wij tegenwoordig ook al op campings? In de “reguliere” bouw valt mijns inziens genoeg te zien! Kunnen wij het serieus houden?