Dakpannen in de gevel. Het kan. Maar grenzend aan openbare ruimte met hangplek is het toch niet zo verstandig. De pannen op de foto zijn niet de enige elementen die in het gevelvlak gesneuveld zijn.
Hufterproof
30 maart 2015
15 reacties op “Hufterproof”
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT
Premium artikelen
Bekijk alle Premium berichtenBouwspecial Warmtepompen
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2022/07/Cover-Bouwwereld-292x400.jpg)
Bouwfout? Ik zou eerder zeggen ‘schade’
Met alle respect over onderstaande discussie; maar zoals zo vaak is het gewoon een slechte foto.
Wat zien we 3 kapotte dakpannen die als gevel element zijn gebruikt, en dan?
Als dit een gevel is achter en goal zoals het veldje waar ik vroeger met vrienden ging voetballen is het lomp.
Wie heeft er vroeger niet dankbaar gebruik gemaakt van een muur om tegen t e voetballen of tennissen.
Anders gezegd, gaat de jeugd eens buitenspelen krijgen ze het verwijt dat ze een gevel element slopen?!?!
2 foto’s meer en het verhaal wordt al duidelijker.
@Theo
Ik heb toch ook niet gezegd dat ik het mooi vind ;-). Ik heb betoogd dat bouwkunst meer is dan een mooie (of lelijke) gevel. Over smaak valt te twisten, over functionaliteit niet.
Beste JP, uit je (regelmatige) commentaar maak ik op dat je serieus met je vak omgaat. Ik hoop echter wel dat je je term “bouwkunst” niet betrekt op het (gewraakte) object van dit artikel. Dit pannenfragment lijkt mij eerder eenvoudig doch smakeloos!
@Mulder
Nee natuurlijk niet.
Maar …
Bouwkunst is een toegepaste kunst waarbij de relatie tussen functie en vorm erg belangrijk is. Of moet ik tegenwoordig zeggen: was. Door de vormendwang verliezen veel ontwerpers helaas uit het oog dat ze bezig zijn met toegepaste kunst en niet met het maken van een Mondriaan.
Dus als er dakpannen grenzen aan de openbare ruimte moet het ook maar kapot gegooid worden en ligt de fout bij de bouwer/ontwerper.
Jeetje wat een rare wereld….
@Leon
Kan het niet bewijzen, maar het lijkt er op dat de tekst is aangepast. Maar we zullen het er op houden dat ik slecht heb gelezen. Ja, als dakpannen op ooghoogte worden gemonteerd dan is dat niet erg voor de hand liggend op zo’n locatie.
@JP
Afgaande op de beschrijving gaat om dakpannen die in de gevel verwerkt zijn, grenzend aan de openbare ruimte met een hangplek. Nu kun je over veel kreten discussiëren over wat ze precies inhouden, maar ik lees dit als een gevel op straatniveau nabij een pleintje/parkje/o.i.d. waar vaak jeugd komt om een balletje te trappen of om gewoon ’te chillen’. Toegegeven: de echte vandaal deinst nergens voor terug, maar je zult toch met me eens zijn dat zo’n ouderwetse bakstenen gevel zich op zo’n plek over het algemeen beter houdt dan dakpannen. Zeker wanneer het gaat om onbedoelde/onbewuste beschadigingen.
@Jan
Daarom zeg ook: er van uitgaande dat het dak op een normale hoogte zit. En stalen deuren worden ook open gebroken.
Enigszins robuust en anticiperend op de omgeving moet je altijd bouwen, maar om alle vandalisme een bouwfout te noemen gaat mij te ver. En wat voor een dakbedekking had je dan voorgesteld? Bitumen? Steken ze aan. Kunststof? Zetten ze het met in. Blik? Slaan ze deuken in. Beton? Raken ze zo gefrustreerd dat ze het niet kunnen vernielen dat ze het vol met grafity spuiten.
Kortom: tenzij dit dakje op straatniveau is ontworpen lijkt me er nix mis mee.
Gaan we iets nou een bouwfout noemen omdat er hufters zijn die iets wat goed is kunnen vernielen? Dat is toch de wereld op z’n kop!
Paar stappen naar achteren voor een (betere) overzichtsfoto van de situatie svp.
Laten we de dag goed beginnen door te zeggen:
Die dat doen hebben een pan af !
Straffen en zelf laten betalen voor herstel.
JP: Dat hangt volledig af van de situatie. Je moet ontwerpen voor de te verwachten omstandigheden, niet voor ‘normaal gebruik’.
Op sommige plekken moet je wat meer rekening houden met fietsen tegen de gevel. Op andere plekken is de kans dat er een bal tegen de pannen wordt geschopt wat groter. Zo werkt de wereld nu eenmaal.
Dus wat werkt bij een vrijstaande villa, werkt niet automatisch ook in het centrum van een grote stad. En wat werkt in de ene straat, werkt naast het plaatselijk trapveldje niet.
Een opengebroken deur in een donkere steeg is al snel een bouwfout. Daar moeten stalen deuren in.
Deze foto zegt weinig. Redactie: graag wat meer informatie over de locatie/situatie/oriëntatie. Wij lezers kunnen dan ook gericht commentaar geven. Overigens hebben wij in ons land vele prachtige voorbeelden (Amsterdamse School) van pannen tegen gevels. Daar gaat het bijna altijd goed. Het valt mij soms wel op dat bepaalde jongere gebouwen vragen om vernielingen. Waar zou dat aan liggen?
Er van uit gaande dat het dak op normale hoogte zit, dan is dit toch geen bouwfout. Dan is een open gebroken deur ook een bouwfout?