Hoe werk je bij een renovatie de leidingen weg? Even een balk doorboren. Op deze manier kun je het doen maar erg netjes is het niet.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in
Hoe werk je bij een renovatie de leidingen weg? Even een balk doorboren. Op deze manier kun je het doen maar erg netjes is het niet.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in
Met wat geluk recht boven dat gat, het dunnere afvoerleidinkje zit er al….
Ik ben uiterst benieuwd waar Bob-de-bouwer zijn (enorme lig-) bad gaat positioneren…
Ik ben er een voorstander van dat de inzender van deze foto terug gaat om meer foto’s te maken. Er zullen vast nog wel meer bijzondere oplossingen zijn gemaakt of in uitvoering zijn 🙂
@Bas; je maakt dezelfde denkfout als zovelen. Een balklaag op welke hoh.maat dan ook is er niet op berekend om “zomaar” een balk te elimineren en middels een raveling door de balken aan weerszijden op te laten vangen. Theoretisch zouden die balken dan verzwaard moeten worden.
Zoals reeds eerder gezegd zal de nu vele malen grotere doorbuiging van deze ene balk echt wel worden overgebracht naar de andere balken middels het vloerbeschot dus er stort nog steeds niks in.
Aangezien in de berekeningen doorbuiging in 99 van de 100 gevallen maatgevend is voor de bepaling van de balkafmetingen wordt hiermee een veel grotere overschrijding daarvan veroorzaakt.
Maar inderdaad; wie weet wat er nog wordt aangepast/toegevoegd voordat de klus “gereed” is?
3x een stuk raveel balk en klaar
Kom op jongens, hier is beun de haas aan het werk.Alles wat goed gaat is toeval en/of geluk.
Natuurlijk is dit zo fout als maar kan, maar zoals al opgemerkt, het blijft wel zitten, het een houdt het ander op zijn plek (geluk dus). Zoals vroeger een opzichter/collega van mij altijd zei, plafonnetje er onder door om de schande te bedekken en wie doet je wat………
Er ontbreken teveel gegevens om dit als een bouwfout te kwalificeren.
Alle voorgaande reacties gaan uit van veronderstellingen.
Natuurlijk kan aan deze geperforeerde balk geen constructieve (dragende) waarde (meer)worden toegekend. Maar uit de foto is niet op te maken of dat, nadat de bouwwerkzaamheden zijn afgerond, noodzakelijk is. Wellicht zijn of worden er eventueel noodzakelijke constructieve ingrepen verricht.
Ter lering ende vermaak:
In veel oudere huizen, gebouwd in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw, voldoen de balklagen van met name de verdiepingsvloeren met overspanningen van rond de 4 meter en meer, niet aan de huidige normen.
Constructief gezien is er niets mis met de dunne E-leidingen door de “neutrale (hart)lijn” van de balkhoogte. Maar inderdaad, die rioolbuis is teveel van het goede, daar is amper hout meer over. En dan ook nog midden(?) in een vloerveld dus veel slechter kan niet. Opdikking met plafonddragers heeft geen constructieve bijdrage in deze want er zit een stuiknaad vlakbij het riool.
Maar stort het in? Nee want het vloerhout en daarmee de balken links en rechts nemen het wel over. Wel iets meer doorbuiging…..
Ben het vorige spreker is dat de balklaag tpv het riool verstevigd moet worden. Maar is juist goed dat de leiding in het midden van de balk zit : zo loop je het minste risico als er in de vloer en/of plafond gespijkerd of geboord wordt.
Hier is iemand bezig geweest met weinig gevoel/visie voor de bouw . Vanuit constructief oogpunt; deze balk heeft 0,0 constructieve functie meer. Niet meer dan een panlat. Ik zie echter dat de balklaag aan de onderzijde is opgedikt met een regel(tbv plafondverlaging?). Als deze vervangen zou worden door een iets hogere zou hier ook ruimte zijn om onder de balklaag door te gaan met het riool. Het dunnere leidingwerk zou zowieso onder de balklaag door kunnen door de extra regel onder de balklaag. Desnoods zelfs nog tussen de uiteindelijke plafondlatten. optie 2; een (dubbele) raveling
Jullie hebben het over die kleine stroom- en waterleidingen, maar wat dacht je van die 110 pvc buis door die balken? Daar heb je geen balk meer over. Dit kan echt niet op deze manier! Daarom zal dat wel rood omrand zijn!
Deze persoon het nog slim aangepakt om de leidingen in het midden van de balk te plaatsen. In het midden van de balk is de spanning nul en hier is het dus mogelijk om leidingen doorheen te voeren.
Bij nader inzien: De pur rond de waterleidingen is niet verstandig. De flexibele leiding moet immers kunnen uitzetten.
Ik ben in dit soort gevallen toch altijd groot voorstander van iig een plaatselijke versteviging dmv een extra balk evenwijdig en tegen die balk aangeplaatst. Liever wat teveel draagkracht als te weinig.
Vanwaar overigens de creatieve pur-toepassing?
@Bob
Laat je niet misleiden door de onzinnige tekst onder de foto, dit heeft namelijk niks met mooi of lelijk te maken. Die problemen komen vanzelf hoor, van die balk is nauwelijks nog iets over!
Ik vind dit geen bouwfout. De leiding komt van bovenaf en zo te zien moet de leiding de schacht in. Ik verwacht ook nog een vast plafond nadien. Dus ik ben erg benieuwd hoe de lezer dit zelf opgelost had zien worden.
Zelf geen problemen mee hoe het nu is opgelost.
Let wel, die buis moet niet dikker worden anders ga je problemen krijgen met de sterkte van de balk.