Ga naar hoofdinhoud

Te lichte geveldrager

Bij een woning die al jaren geleden is opgeleverd is er scheurvorming opgetreden ter plekke van een overspanning. De geveldrager is in de loop van de jaren gaan doorbuigen. Er is hier sprake van een lichte geveldrager.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

5 reacties op “Te lichte geveldrager

  • Ronald

    Juist Heer Westerveld, 1 delilatie bij plaatsen in de verticale lijn van het bestaande kozijn.

  • WV

    Bij nadere bestudering van de foto lijkt mij de oorzaak te liggen in het meest linker punt van het metselwerk. Wanneer de geveldrager niet helemaal doorloopt tot aan de dilataie, of de lintvoeg onvoldoende “open” is, kan het zijn dat bovenliggend metselwerk rust op het gemetselde penant waardoor enige beweging door temperatuurwisseling of anderszins niet mogelijk is.

  • Michiel

    Dilatatieadviezen richten zich altijd alleen op de bouwfysische dilataties, zoals de dilatatie op 10cm uit de hoek. De constructieve dilataties behoren door de hoofdconstructeur te worden opgegeven.

    Ik twijfel er aan of de fout licht bij een te lichte geveldrager. Mogelijk dat de geveldrager op de plaats van één console niet goed is gemonteerd. Of (en dat is aannemelijker) de betonvloer waar de geveldrager aan hangt is niet voorzien op een dergelijke lijnlast. Als alleen de lijnlast van het binnenspouwblad is meegeteld als lijnlast dan is het te verwachten dat de vloer meer doorbuigt dan gewenst.

  • Kees

    Ook mijn eerste gedachte, maar er is in dit gevelvlak wel een dilatatie aanwezig, 10 cm (kop) uit de hoek, dus is er wel degelijk naar de dilataties gekeken. In het advies is inderdaad vergeten om te kijken naar de sterkte / stijfheid van de geveldrager.
    Konklusie als het (achteraf) advies van @ Westerveld was opgevolgd was er wellicht niets aan de hand geweest.

  • C Westerveld

    Indien de bouwer een verticale delitatievoeg had gehouden in de lijn van de kozijnstijl, had volgens mij deze scheur niet ontstaan.
    Of was er geen delitatieadvies op dit werk betreft metselwerk MBI (beton) gevelsteen?

    Met vriendelijke groet Co Westerveld

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.